«Hei. Stortingsvalget blir jevnt. Du avgjør om Frp og Høyre fortsetter i regjering. Vil du ha et skifte? Skole og eldre fremfor skattekutt? Stem Arbeiderpartiet!»

Denne sms-en ble sendt ut fra AP sentralt til en halv million velgere søndag formiddag. I tillegg ble en del sendt ut via fylkeslagene, ifølge Ingrid Langerud, kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet.

Meldingene resulterte i mange sinte meldinger i sosiale medier.

«Blir sjelden provosert av reklame, men politisk sms dagen før valget? Lavmål! Tror den virker mot sin hensikt..",

«Vil ikke ha slikt via sms. Føler det trenger mer inn i min private sfære enn f.eks. en løpeseddel i postkassen.»

Veldig rart

Forbruksforsker Runar Døving skjønner ikke hvorfor så mange blir så sinte generelt, og i særdeleshet på Ap.

Forbrukerforsker Runar Døving.
Forbrukerforsker Runar Døving. (Foto: Ståle Andersen)

– Jeg synes det er veldig rart at folk er så sinte hele tiden. Det synes som færre er sinna på Høyre, men hvis Frp hadde sendt ut en slik, ville det kanskje fått like mye hets. Det er synd. All denne hetsen må avskrekke folk fra å begynne med politikk, sier Døving.

Han er mer i tvil om sms-en resulterer i mange Ap-stemmer.

– De som blir så sinte, ville nok ikke stemt AP uansett. Men det er et godt spørsmål hvor lur en slik kampanje er. Sms-en overbeviser nok ingen politisk, men kan kanskje få sofavelgere til stemmelokalene. Dermed kan den være verdt pengene, sier Døving.

Mange ble rasende over tekstmeldingen fra Arbeiderpartiet søndag formiddag.
Mange ble rasende over tekstmeldingen fra Arbeiderpartiet søndag formiddag. (Foto: Faksimile)

Langerud i Ap opplyser at listen over mottagere er basert på alder og geografi i valgkretser der partiet tidligere har hatt bra oppslutning. Partiet betalte om lag en krone per sms til Iper Direkte, som de kjøpte tjenesten av.

– Vi tror dette vil ha god effekt for å mobilisere, sier Langerud.

Innenfor reglene

– Det er ingen tvil om at det er innenfor markedsføringsloven å sende ut politiske budskap på sms, sier Forbrukerombudets juridiske direktør Frode Elton Haug. Han sier at der reguleres næringsvirksomhet og salg av varer og tjenester, men ikke politikk.

– Dette dukker opp i hver valgkamp, og er blitt en gjenganger, sier Haug.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, tror ikke meldingene er noe brudd på personvernreglene heller.

– Det synes som AP har brukt et grovmasket nett i hvem de har sendt sms-ene til. Med lister over områder basert på tidligere stemmetall, er det ikke veldig profilerende for mottagerne. Hadde det vært mer finmasket, for eksempel basert på inntekt, yrke familieforhold, kunne det blitt mer problematisk, sier Thon, som selv ikke fikk sms fra Ap søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.