Arbeiderpartiets stortingsgruppe valgte onsdag morgen Masud Gharahkhani (39) som sin kandidat til ny stortingspresident.

– Hvis Stortinget velger meg, så blir det er stor ære og en stor jobb, sa Gharahkhani til fremmøtt presse i vandrehallen på Stortinget.

Gharahkhani overtar etter alle solemerker presidentvervet etter Eva Kristin Hansen, som valgte å trekke seg etter pendlerboligsaken tirsdag forrige uke.

Kari Henriksen fra Vest-Agder innstilles som ny fjerde visepresident av partiet.

– Jeg er blitt bedt av valgkomiteen og innstilt av gruppen til å ta vervet som fjerde visepresident og takket ja, sier Henriksen til DN.

Sverre Myrli, som var Aps visepresident, var en naturlig kandidat til å ta steget opp å bli president etter Hansen. Han ble isteden vraket fra presidentskapet av Ap-ledelsen.

– Det har vært et spill, og jeg vil kalle det et uverdig spill, sier Myrli til VG.

Anklage om maktkamp

Partiledelsen og partikontoret satte i gang en omfattende bakgrunnssjekk på en mulig ny presidentkandidat. Til flere medier har Myrli bekreftet at han i den sammenhengen er blitt konfrontert med et tidligere forhold til en yngre kvinne på 1990-tallet. Enkelte av Myrlis støttespillere sier anonymt at de oppfattet dette som maktkamp for å hindre Myrli i å bli president.

Aps Sverre Myrli har lang fartstid på Stortinget. I Stortingets presidentskap fikk han imidlertid bare sitte i fem uker.
Aps Sverre Myrli har lang fartstid på Stortinget. I Stortingets presidentskap fikk han imidlertid bare sitte i fem uker. (Foto: Javad Parsa)

Ifølge TV 2 og Aftenposten har Myrli gitt tydelig beskjed til partiledelsen om at han ikke finner seg i å bli behandlet på denne måten.

Når Gharahkhani rykker inn i presidentskapet, måtte Myrli ut for å få kjønnsbalansen til å gå opp. Ifølge Aftenposten forsøkte Ap å roe gemyttene ved å tilby Myrli å bli fraksjonsleder i næringskomiteen. Ifølge avisen sa Myrli nei. Hvis han ikke hadde tillit nok til å bli president, kunne han heller ikke ha tillit til å lede en fraksjon i Stortinget.

Myrli sier til VG at han ville fortsette i presidentskapet.

I en pressemelding skriver Ap at Myrli nå skal være medlem av næringskomiteen på Stortinget. Myrli har ikke besvart DNs henvendelse.

Stenseng: Gharahkhani er rett person

Partisekretær Kjersti Stenseng møter DN på LOs kartellkonferanse på Gol. Hun forsvarer vrakingen av Myrli, og avviser at det er snakk om en maktkamp. Hun sier det var veldig viktig for Ap å gjøre en grundig jobb med å finne landets neste høyeste tillitsvalgte fordi to presidenter har gått av på kort tid.

– Det vi har vært opptatt av er hvilke egenskaper, hvilken stortingspresident vi trenger nå for å bygge opp tilliten til Stortinget, for å gjøre alle de prosessene som kreves. Da har vi gjort veldig grundige vurderinger av de aktuelle kandidatene.

– Og da var ikke Myrli rett person?

– Vi endte opp med at Masud Gharahkhani var rett person til jobben. Og så var det en del andre dyktige kandidater som også kunne gjort en god jobb.

– Så Masud vant maktkampen mot Myrli?

– Det var ingen maktkamp. Men det er alltid slik at det er flere som har lyst på verv. Og det er bra. Vi gjorde grundige vurderinger og konkluderte med at Masud var den vi ville innstille som president.

Hansen følte seg tvunget

I forrige uke meldte Eva Kristin Hansen sin avgang som stortingspresident som følge av at politiet har igangsatt etterforskning av at flere stortingsrepresentanter som urettmessig kan ha benyttet seg av pendlerboligordningen.

Hansen sa at hun tok for gitt at hun var blant dem som skulle etterforskes.

Les også: Aps partisekretær Kjersti Stenseng spurte ikke Eva Kristin Hansen om pendlerboligen under bakgrunnssjekk

Bakgrunn for saken var at Adressa avslørte at Hansen hadde fått pendlerbolig i perioden 2014 til 2017, samtidig som hun eide bolig med mannen sin på Ski. Ski er for nære Stortinget til at det utløser retten til bolig. Hansen leide i samme periode en hybel hos Trond Giske og var folkeregistrert i Trondheim. Stortinget har slått fast at dette var brutt på reglene.

Hansen har nå hyret advokat John Christian Elden. Han mener Hansen slettes ikke har brutt reglene. Hansen sier nå at hun mer eller mindre ble tvunget til å gå.

– Jeg ble i realiteten avsatt som stortingspresident da Stortingets direktør konkluderte med at jeg hadde brutt regelverket rundt pendlerboliger i perioden 2014–2017, og statsadvokaten fulgte opp med å beordre etterforskning, skriver Hansen i en tekstmelding til NRK.

– Jeg følte meg tvunget, selvfølgelig, til å beklage dette. Jeg mener selv jeg har fulgt regelverket til punkt og prikke, sier hun.

Eva Kristin Hansen møtte pressen etter møte med presidentskapet hvor hun la frem sin versjon av pendlerbolig-bråket. Samme kveld valgte hun å trekke seg.
Eva Kristin Hansen møtte pressen etter møte med presidentskapet hvor hun la frem sin versjon av pendlerbolig-bråket. Samme kveld valgte hun å trekke seg. (Foto: Nicklas Knudsen)

Flere rokeringer

Ny president og visepresident utløser en større rokade i Aps stortingslag. I en pressemelding skriver Ap Åsmund Aukrust blir fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Nils-Ole Foshaug går inn som ny fraksjonsnestleder og Eva Kristin Hansen går inn som nytt medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

Per Vidar Kjølmoen blir ny fraksjonsleder i næringskomiteen, Lubna Jaffery blir ny fraksjonsleder i kontrollkomiteen, og Tove-Lise Madland går inn som nytt medlem av helsekomiteen.

Utover å være visepresident skal Kari Henriksen også overta Myrlis verv i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Motivert for ryddejobb

– Det er triste omstendigheter rundt dette valget av ny stortingspresident. Stortingsarbeidet skal handle om å løse folks hverdagsutfordringer, ikke om rot eller kaos i representantenes ordninger, sa Gharahkhani da han møtte pressen i vandrehallen onsdag formiddag, ifølge NTB.

Videre sa han at han er motivert for en ryddejobb.

– Alle vet at det er en formidabel oppgave å bygge opp igjen tilliten mellom det norske folk og Stortinget. Demokratiet vårt er avhengig av det, og jeg vil legge all min tid og krefter i den jobben, sier Gharahkhani.

Til NTB sier Gharahkhani at han raskt vil ha et møte med presidentskapet og de parlamentariske lederne om veien videre, dersom han blir valgt av Stortinget.

Statsminister Jonas Gahr Støre skriver i en pressemelding at han er stolt over at Gharahkhani er den første med innvanderbakgrunn som får dette vervet.

– Jeg kjenner Masud Gharahkhani som en erfaren, rettferdig og ryddig politiker som er høyt respektert i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Han vil bli en god stortingspresident, sier Støre i en pressemelding.

Flere Ap-verv

Gharahkhani har vært gruppeleder i Drammen Arbeiderparti i flere år, og har også vært innvandringspolitisk og næringspolitisk talsperson for Ap.

Han har blant annet utmerket seg med å lede Aps innvandringsutvalg.

Gharahkhani er fra Skotselv i Øvre Eiker, og er født i Iran. Han har sittet på Stortinget siden 2017, og har frem til nå vært andre nestleder i næringskomiteen på Stortinget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.