«Å stå fram som offentlig varsler mot det som da var en av Norges mektigste menn, var ikke lett. Den gang satt jeg flere kvelder knytt i angst for hvilke konsekvenser det kunne gi meg personlig. Jeg gjorde det likevel. I går kom det som oppleves som represaliene», skriver Line Oma på Facebook. Hun var en av kvinnene som varslet mot Trond Giske i 2017, da han var nestleder i Ap.

«I februar 2018 ønsket Trond Giske å beklage til meg personlig. I går anklager dere meg for løgn. Jeg føler meg nesten trakassert på nytt», står det i innlegget.

Hun sikter til boklanseringen til Haddy Njie, Giskes kone. Fredag ble Haddy Njies bok «Dagbok 13. desember–13. februar» lansert. I boken skildre hun hvordan hun opplevde prosessen og mediestormen etter varslene mot Giske, som DN først omtalte i desember 2017.

Avviste trakassering

I forbindelse med boken er Njie blitt intervjuet av NRK. Der avviste hun at Giske har trakassert noen.

– Men jeg tror at man kan sette andre mennesker i en situasjon de opplever som veldig ubehagelig eller upassende eller at grensene deres blir presset, uten at den som har makt forstår det, sa hun i intervjuet.

Nå reagerer altså Giske-varsleren og Ap-lokalpolitikeren Oma på Njies fremstilling. Sunniva Andreassen, som også varslet mot Giske, har gått ut med støtte til Oma. Det ble først omtalt i Dagbladet.

Forteller om hvordan det var

I boken står det blant annet om hvordan Njie bekymret seg for samboeren underveis, etter at varslingssakene begynte.

«Jeg bryr meg ikke om en ukjent dame som får fortalt historien sin i avisen. Jeg bryr meg om at Trond skal overleve. For første gang tenker jeg at det ikke er noen selvfølge», skriver hun.

Njie går også kraftig ut mot både nestleder Hadia Tajik og partileder Jonas Gahr Støre, for deres rolle i håndteringen av saken.

«Trond er ikke i tvil. Dette er gjort for å gi inntrykk av at varslene er mer alvorlig enn de er. For at de som trodde han kunne tilgis, skal se en annen vei», skriver hun om Tajiks innlegg om varslene, der hun skrev at hun var rystet som «menneske, nestleder og jurist».

«Jeg har tenkt så mange stygge tanker om deg. Jeg har tillagt deg de mørkeste motiver, gjort narr av språket ditt og skjortene dine», skriver hun om partilederen.

Kritiserer prosessen

I tillegg til de involverte, er Njie også svært kritisk til prosessen Arbeiderpartiet hadde, som endte med at partiet kritiserte Giske for å ha brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

«De mener bevisinnsamlingen er svært betenkelig og bare innrettet på å underbygge varslernes versjoner. De mener det er kritikkverdig at partiet er både dommer og etterforsker», skriver hun om advokatenes vurdering.

I oktober 2018 kom Giske med et skriftlig tilsvar til partiet om varslersakene. Han ba om at saken ble gjenopptatt og behandlet på nytt av partiet, men fikk ikke noe medhold.

Haddy Njie forteller om hvordan hun og Trond Giske har hatt det i sin nye bok.
Haddy Njie forteller om hvordan hun og Trond Giske har hatt det i sin nye bok. (Foto: Foto: TV 2)

Dette svarer Njie

– Jeg setter pris på at Line Oma forteller om sin opplevelse av boken, og jeg forstår godt at det er vondt for henne at den kommer ut, skriver Njie i en melding til DN.

– Men på samme måte som hun står ved sin sannhet, og ved det hevder at Trond snakker usant, må jeg få stå ved min og den dokumentasjonen jeg har hatt tilgang på i sammenheng med boken, legger hun til.

Hun fortsetter:

– Det kan godt hende jeg undervurderer hvor hardt mine ord kan ramme. Det har jeg godt av å utfordres på. Jeg hører gjerne mer om det Oma beskriver om sine opplevelser både som mor, varsler og politiker. Men jeg kommer fortsatt til å mene at vi alle, også varslere, må tåle å bli motsagt.

Giske ønsker ikke å kommentere saken. Oma ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.