Et Ap-utvalg har utredet partiets migrasjonspolitikk. Et sentralt forslag er å kopiere EUs og den tyske forbundskansler Angela Merkels metode med å betale milliarder til Tyrkia for å stanse syriske flyktninger på vei til Europa. Ap vil ha lignende avtaler med flere tredjeland.

– Jeg tror det er mulig. To uker før trodde heller ingen det var mulig å få en avtale med Tyrkia, sier utvalgsleder Masud Gharahkhani.

Finansieringen av en egen pott til formålet skal komme fra omdisponeringer på bistandsbudsjettet og noe fra reduserte kostnader ved at færre asylsøkere kommer til Norge, men i stedet forblir i randstater til konfliktområder.

Strammere?

Gharahkhani ville onsdag ikke svare på om utvalgets forslag ville innebære en innstramning i asylpolitikken Arbeiderpartiet står for i dag.

– Men den ville bli mer rettferdig, sier han.

Ap-forslaget innebærer mer restriktive holdninger mot flertallet av økonomiske migranter. Individuelt forfulgte flyktninger skal fortrinnsvis få sine asylsøknader behandlet og avgjort på Norges-betalte oppholdssteder i naboland før de eventuelt kommer hit. Ap vil øke antallet slike kvoteflyktninger, men uten å ville tallfeste målet.

Enighet

Gharakhani er så langt heller ikke sikker på om noen av Aps forslag vil utløse sterk motstand i andre partier.

– Med unntak av Fremskrittspartiet, sier han.

– Dårlig integrering truer sentrale deler av velferdssamfunnet vårt dn+

Et annet hovedpoeng i Ap-utredningen er at Norge ikke må fremstå som mer liberale enn andre land når det gjelder mottak av flyktninger.

– I alle fall ikke mer liberale enn nabolandene. Med forslaget nærmer vi oss det som nå blir politikken i Sverige, sier utvalgsleder Gharakhani.

Ap-utvalgets forslag var enstemmige. Migrasjonsutvalgets forslag skal i oktober suppleres med videre utredning av tiltak for bedre integrering av dem som kommer til Norge. Forslaget går så på høring i partiet før sluttbehandling på kommende Ap-landsmøte(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.