Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet startet sin valgkampturné søndag på Cornerteateret på Møhlenpris i Bergen. Partilederen brukte først en snau halvtime på å møte velgere på den usedvanlig solvarme bergensdagen med pressen hakk i hæl, før den bergenske musikeren Sondre Lerche innledet showet. 

– Hvor varmt er det i dag. Er det 26 grader, 27? spurte artisten publikum, nesten vantro. 

Da Lerche var ferdig, og etter å ha tatt med artistens mor opp på scenen, holdt Støre tale i omtrent ti minutter. 

– Kort fortalt – lykkes Vestlandet, så lykkes Norge, sa partilederen som forklaring på hvorfor han velger å starte innspurten der. 

Sondre Lerche bidro til å skape god stemning på valgkampåpningen. 
Sondre Lerche bidro til å skape god stemning på valgkampåpningen.  (Foto: Fartein Rudjord)

– Jeg ser på velgerkartet og ser at vi har muligheter til å vinne mandater i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder og Aust-Agder. Og alle de stedene skal vi kjempe hardt, sier Støre til DN. 

Tidligere favoritt

Johan Giertsen er valgekspert og Høyre-medlem. Ap hadde vært størst i nøkkelområder som Hordaland og Rogaland dersom det var valg i fjor høst, men nå er det langt mer åpent, ettersom Ap gradvis har gått ned i oppslutning siden, forteller han.

Giertsen ser på de to fylkene som potensielt avgjørende.

– Ap har ikke vært størst i Rogaland siden 1997. Dette er jo landets fjerde største fylke. Da tenker de nok på Youngstorget at de vil bli størst der i år, sier Giertsen.

– Det er ikke så lenge siden Ap var størst i Hordaland, altså i 2009. Det må være et mål å bli det igjen. I et jevnt valg kan det i ytterste fall være avgjørende å bli størst i de to fylkene, legger han til.

Støre sier at partier alltid må lære av erfaringer i møte med velgere, og at Arbeiderpartiet må ta signalet fra 2013 om at de ikke nådde frem.

– Men i 2015 sa velgerne fra Aalesund til Arendal at de vil ha en annen politikk. Jeg tror det fortsatt gjør seg gjeldende og at Norge kan bedre langs kysten. Da skal vi være aktive i disse fylkene for å presentere politikken vår, sier han. 

Fra venstre: Sara Solheim Nilsen (16) tar en Selfie med Jonas Gahr Støre. Støre tok seg god tid til å snakke med Nilsen og andre fremmøtte. 
Fra venstre: Sara Solheim Nilsen (16) tar en Selfie med Jonas Gahr Støre. Støre tok seg god tid til å snakke med Nilsen og andre fremmøtte.  (Foto: Fartein Rudjord)

Kan dytte ut SV

En gammel lærdom i politikken er å bruke ekstra ressurser der man står sterkest, ifølge valgeksperten. Da er det smart av Ap å prøve seg på Hordaland. Om de kommer tilbake der de var i 2009, kan det ha en stor effekt, forklarer Giertsen.

Imidlertid er han klar på at dette ikke er noen duell mellom kun Jonas Gahr Støre og statsminister og bergenser Erna Solberg.

– SV kom seg over sperregrensen sist på grunn av resultatet i Hordaland. Det gagner ikke nødvendigvis Ap å gjøre det bedre i Hordaland om de tar velgere fra SV, sier Giertsen, som tror kampen om sperregrensen kan bli avgjort i fylket.

Støre sier at Arbeiderpartiet ikke tar hensyn til den problematikken i de kommende 50 dagene frem mot valget. 

– Alle politikere blir nerder på tall og mandatberegning. Som partileder tenker jeg at nå og herfra og inn er min jobb å lede Aps valgkamp og snakke om Aps politikk. Og jeg tror partier gjør klokt i å gjøre det, sier han. 

– Jeg ser Venstre legger om kursen og blir bestevenn med Høyre og håper Høyre-velgere kan berge dem. Jeg tror velgere fortjener å bli tatt mer på alvor enn det, fortsetter Støre. 

Støre koste seg i solen sammen med de andre i publikum under konsertene. 
Støre koste seg i solen sammen med de andre i publikum under konsertene.  (Foto: Fartein Rudjord)

– Bryr seg bare når det er valgkamp

Høyres nestleder, helseminister og rogalending Bent Høie kritiserer Støre og Aps holdning til Vestlandet. 

– De eneste gangene Arbeiderpartiet bryr seg om Vestlandet, er enten når de skal kreve inn skatt eller når det er valgkamp, sier han.

– Vestlandet er blitt hardt rammet av oljeprisfallet, men optimismen er nå på vei tilbake, sier Høie, som mener at det da er én ting regionen ikke trenger.

– Det siste Vestlandet trenger nå er en ny skatteregning fra Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik. 

Støre er svært uenig med Høie, og sier at påstanden er helt feil og uten belegg. Ap-lederen tror velgerne vil se det 11. september.  

– Han må jo svare for egen politikk, hvor de har brukt 25 milliarder på skattekutt som deres egne fagmiljøer sier ikke har levert resultatene. Han lovet et presist beløp årlig til sykehusene, som han ligger milliarder under. Og velgerne sa i 2015 klart fra at de var kritiske til den linjen, sier Støre.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: