Nordsjøen kan bli avgjørende for å gjenreise Norge etter koronanedturen, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Nordsjøen har vært en testarena for det Norge har klart å levere de siste 50 årene, sier han til Aftenposten.

I fjor ble forslaget til om en såkalt nordsjøplan avvist av regjeringen. Nå har Arbeiderpartiet utarbeidet et forslag til hvordan havområdet kan brukes til både olje, fiskeri, havbruk og skipsfart, men også til nye prosjekter som havvind, hydrogenproduksjon av naturgass og utvinning av havbunnsmineraler.

Støre sier til avisen at fangst og lagring av CO2 er avgjørende for å nå klimamålene. Lagring av CO2 fra hele Europa i tomme olje- og gassreservoarer i Nordsjøen gir også store muligheter for norsk leverandørindustri, mener han.

Havvind er en annen viktig del av partiets plan for Nordsjøen, og Ap peker på at strømproduksjon til havs etter hvert kan bli en eksportnæring. I første omgang vil Ap ha en plan som kan gi 3GW fra norsk sokkel innen 2030, skriver Aftenposten.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.