– Jeg tviler ikke på meg selv, sa Støre under partilederdebatten på Stortinget valgnatten.

Da hadde Ap gjort sitt dårligste valg noensinne og rast fra 33 til 25 prosents oppslutning på fire år. For Støre er det andre gang han leder partiet til et krisevalg.

I ulike varianter gjennom valgkvelden gjentok Støre at han ikke var fornøyd med valgresultatet, og at Ap ikke har klart å fange opp protestvelgerne, spesielt i nord.

– Vi skal gjennomgå valgkampen og trekke lærdommer av den. Men jeg opplever at politikken er godt forankret. Vi har ført valgkamp på politikk som har vært godt formidlet i et veldig krevende medielandskap hvor andre saker har dominert, sier Støre til NTB.

Krever avgang

Leder Steffen Høiland i Fellesforbundet i Nord-Rogaland sier ledelsen i Arbeiderpartiet bør ta krisevalget på sin kappe og vurdere å gå av.

Steffen Høiland sier til VG at han og flere andre tillitsvalgte er skuffet over valgresultatet for Arbeiderpartiet. Han sier det er en liten trøst at de rødgrønne samlet går fram.

– Vi opplever at det er gjort strålende innsats lokalt for å løfte fram Aps politikk, men at det er den sentrale ledelsen som må ta dette tapet på sin kappe. Det har vært gjort ukloke veivalg, blant annet i Nord-Norge og Andøya og når det gjelder politireformen, sier han.

Lederen for Fellesforbundet i Nord-Rogaland mener Ap har mislyktes i Nord-Norge.

– Sp har gått i ledelse og fått i gang en folkelig bevegelse, mens Ap framstår som en elitekultur, sier Høiland.

God trøst

Samtidig får Ap og Støre viktig trøst. Ikke bare gjorde de andre partiene på venstresiden det svært godt i valget – Ap beholder også makt i landets største byer og kommuner.

Oslo og Trondheim forblir røde, og Ap kan også beholde makten i Bergen trass et katastrofevalg. I Stavanger er Ap enig med SV, MDG, Rødt og bompengepartiet FNB om å fortsette samtaler de neste dagene.

Dermed kan Høyre bli stående uten makt i Norges største byer etter valget, som ble en gedigen nedtur for statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og hele hennes regjeringsprosjekt.

– Det er naturligvis skuffende at vi går tilbake. Selvsagt skulle vi sett et Høyre som lå høyere enn dette, sa Solberg.

Høyre ser ut til å ende på omkring 20 prosents oppslutning.

Grandes oppgjør

Venstre-leder Trine Skei Grande har vært hardt presset som partileder etter en lengre periode med svake målinger. Også valgresultatet ble elendig, men Grande slo tilbake med en kraftfull advarsel mot det som i hennes øyne er destruktive krefter i norsk og europeisk politikk.

– Hva er det som vokser fram? Jo, vi ser at det vokser fram proteksjonistiske partier, énsakspartier, et kommunistisk parti som kommer over det liberale. Vi ser en framvekst av en EØS-motstand som vi har sett speilbilder av i en del andre land også, sa Grande på valgnatten.

Hun spør seg hvordan valgresultatet ser ut for observatører utenfor Norge.

Rødgrønn jubel

Målt i fremgang og oppslutning er Senterpartiet valgets store vinner. Partileder Trygve Slagsvold Vedum lot heller ikke i partilederrunden langt inn i valgnatten muligheten gå fra seg til å snakke om sentralisering og behovet for tjenester nær folk. Protestbudskapet brakte partiet til himmels, spesielt i Nord-Norge.

I byene klarte Miljøpartiet De Grønne å fange opp et stadig større klima- og miljøengasjement blant norske velgere og gjorde sitt beste valg noensinne på landsbasis. Også SV og Rødt kunne juble på valgkvelden.

Frp berget stumpene

For Fremskrittspartiet så det tidlig i valgkampen ut til å gå mot en fullstendig kollaps, men partiet hentet seg inn på tampen og klarte omkring 8,5 prosent.

– Vi har en jobb å gjøre, sa partileder Siv Jensen i partilederdebatten.

Jensen varslet på valgkvelden også et enda tydeligere og tøffere Frp, vel vitende om at et hardtslående Frp i bompengestriden holdt på å skape full regjeringskrise.

For KrFs ferske leder Kjell Ingolf Ropstad ble ikke valget noen opptur, selv om KrF ser ut til å kare seg over 4-prosentgrensen nasjonalt. Det er likevel svakere enn forgjengeren Knut Arild Hareide klarte for fire år siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.