Fredag skapte Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide bølger i det politiske Norge da han anbefalte samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det gjorde han i en tale til sitt landsstyre.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var fornøyd. Tidligere på dagen ble han informert av Hareide om hva som ville bli sagt i talen.

– Jeg er positiv til den retningen. Det vil være riktig for å få Norge på en ny kurs, sa Støre da han møtte pressen i Vandrehallen på Stortinget fredag, ikke lenge etter at Hareide hadde gitt sitt råd til landsstyret.

For ett år siden ble samarbeid med KrF omtalt langt mer kritisk av partiledelsen i Arbeiderpartiet.

Trukket frem som problem

I oktober 2017 la partisekretær Kjersti Stenseng frem den interne evalueringen av det nest dårligste valgresultatet for partiet siden 1927. Nærmere 10.000 Ap-medlemmer var med på analysen av hva som gikk galt.

Etter at partikontoret hadde gått gjennom tilbakemeldingene, presenterte Stenseng et offentlig sammendrag på en pressekonferanse sammen med Støre.

Da ble blant annet flørten med KrF trukket frem som problematisk.

– Jeg drar spesielt frem at Venstre og KrF står for langt fra Ap til å inngå i et forpliktende samarbeid, sa Stenseng da. Uttalelsen ble blant annet omtalt i VG.

I dag har partisekretæren snudd.

– Står du fortsatt ved at KrF står for langt fra Ap til at det er mulig å inngå et forpliktende samarbeid?

– På dette tidspunktet var KrF en del av et forpliktende samarbeid på høyresiden i norsk politikk, sier Stenseng til DN.

– Mens Venstre har bekreftet at de er et parti på høyresiden og gått inn i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, har KrF fristilt seg fra de borgerlige partiene og vendt seg til opposisjonen i flere saker, legger hun til.

Landsmøte bestemmer

Selv om Hareide har gitt sitt råd, er det ikke sikkert at KrF vil gå for samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Landsstyret bestemte fredag at det skal innkalles til et ekstraordinært landsmøte som vil finne sted 2. november. Der vil spørsmålet om KrFs retning fremover avgjøres.

Umiddelbart etter Hareides tale mobiliserte motkreftene i partiet. Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan opplyste til DN at han ikke er enig med partilederen om veivalget. Det samme gjorde Hans Olav Syversen, partiets tidligere parlamentariske leder.

Senere på dagen ble det klart at også toppledelsen er splittet: Begge nestlederne i partiet, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, mener at KrF først burde snakke med dagens regjering om et mulig samarbeid.

Det er først etter landsmøtet at KrF vil forhandle med regjeringen eller Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Selv om Hareide får landsmøtet med seg vil ikke KrF, Sp og Ap ha flertall på Stortinget. Til det trenger de støtte fra SV, og partiets leder Audun Lysbakken har allerede varslet at han forventer å være en del av eventuelle forhandlinger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var de partyløver eller lesehester?
Sjeføkonomene Kari Due-Andresen og Kjersti Haugland om jobb, karriere og hvem de ville hatt med seg på en øde øy.
01:12
Publisert: