På Kristen videregående skole i Trøndelag argumenterer KrF-leder Hareide for hvorfor KrF burde gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Like før møtet startet klokken 19 var det få ledige seter igjen i salen.

Hareides egen nestleder Olaug Bollestad argumenterer mot ham på møtet. Hun mener KrF burde snakke med dagens regjering først.

– Jeg vet at da jeg ga mitt råd så vet jeg at det var enkelte i partiet som var glad for det rådet, og det var enkelte som var skuffet og uenig, sa Hareide da han startet å snakke om veivalget.

Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad fikk spørsmål fra salen etter å ha gitt sine innlegg.
Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad fikk spørsmål fra salen etter å ha gitt sine innlegg. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Du må tenke deg om

Hareide og Bollestad holdt hvert sitt innlegg i løpet av møtets første time. Deretter fikk de KrF-velgerne muligheten til å fortelle Hareide og Bollestad om deres syn på veivalget.

En av de fremmøtte kom med en advarsel til partilederen mot å velge Jonas Gahr Støre og venstresiden heller enn dagens regjering.

– Du må tenke deg om, sa hun og beskrev hans drøm om regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet som et «luftslott».

Kommunalråd Geir Lykke uttrykte bekymring for at blant andre Bollestad vil bryte løftet fra valgkampen og gå i regjering med Frp.

– Solidaritet har aldri vært et honnørord langt ut på høyresiden, sa tidligere nestleder Odd Anders With.

En av de fremmøtte benyttet anledningen til å ta et bilde av Bollestad og Hareide.
En av de fremmøtte benyttet anledningen til å ta et bilde av Bollestad og Hareide. (Foto: Aleksander Nordahl)

Vanskelig å bli

Starten av møtet brukte Hareide til å snakke om partiets politikk sammen med Bollestad. Den vil være den samme uansett hvilken vei partiet går, fortalte de. Ledelsen er også enig om at partiet burde i regjering enten den ene eller den andre veien.

– Vi tror det er vanskelig for partiet å bli der vi er, sa Hareide i sin innledning.

Hareide understreket at KrF skal fortsette som et sentrumsparti.

– Jeg foreslår ingen fusjon mellom KrF og Senterpartiet. Og Olaug foreslår ingen fusjon mellom KrF og Venstre, åpnet Hareide, og lovet at KrF skal fortsette som selvstendig sentrumsparti, sa han.

Slik svarte nestlederen

Etter Hareide var det nestleder Bollestads tur til å overbevise KrF-erne om å si ja til dagens regjering og statsminister Erna Solberg (H).

Hun er kritisk til SV, som regjeringen Hareide ønsker vil være avhengig av.

– SV som vil fjerne kristendommen fra barnehage, skole og fjerne den fra Grunnloven. Jeg tror ikke på et livsynsnøytralt samfunn, sa hun.

Bollestad har samtidig markert at hun heller ikke syntes det er ideelt å gå i regjering med Fremskrittspartiet.

– Jeg velger noe med hud og hår når det gjelder Frp. Men jeg tror KrF og Venstre sammen kan dra Regjeringen mer mot sentrum, sa Bollestad.

Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad begynte å snakke til forsamlingen rundt klokken 19.
Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad begynte å snakke til forsamlingen rundt klokken 19. (Foto: Aleksander Nordahl)

Reiser rundt

Den splittede partiledelsen i KrF reiser denne måneden rundt i landet og argumenterer for de ulike løsningene. Hareide vil gå til Ap og Senterpartiet, mens de to nestlederne først vil snakke med dagens regjering. Samtidig har parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan foreslått å forbli i opposisjon.

Den endelige avgjørelsen kommer på et ekstraordinært landsmøte 2. november.

Tidligere har Hareide vært på besøk til Agder sammen med nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Da ville et flertall gå inn i dagens regjering. I dag er det ventet at han vil få en mer positiv reaksjon, ettersom Ap og KrF har regjert sammen i Trondheim i sju år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mille-Marie Treschow (1954-2018) bisettes onsdag
Tok over familieselskapet som 32-åring, og ble en av norsk næringslivs mektigste.
02:04
Publisert: