– De siste ukene har vært preget av regjeringsforhandlingene og posisjonene der. Det har handlet mindre om Arbeiderpartiets politikk, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

Arbeiderpartiets 26,3 prosent oppslutning i januar er ned 3,7 prosentpoeng fra måneden før og 1,1 fra 2017-valget. En liten fremgang de foregående månedene er snudd til et kraftig dupp på Sentios januarmåling for DN.

Fremgang for Sp og SV ville likevel sørget for flertall for de rødgrønne dersom denne målingen var valg.

De fire partiene i Erna Solbergs utvidede regjering ville endt med 79 stortingsmandater – mot 87 for Ap, Sp og SV.

Det er uklart i hvilken grad regjeringsforhandlinger og til sist enighet har påvirket tallene. Meningsmålingen er tatt opp i dagene 15.–21. januar.

Sprik

Ap «lekker» til både Rødt, Sp og SV – og mest til det siste partiet. Dette går frem av bakgrunnstall om hva Ap-velgerne fra 2017-valget sier de kunne tenke seg å stemme nå.

Aps fall og Rødts nedgang fra 4,8 til 3,1 prosent er de eneste endringene som er større enn feilmarginene.

Tajik tror at Aps plass «i skyggen» kan ha medvirket til fall siste måned.

– Men det er vanskelig å trekke konklusjoner ut fra en enkelt måling. Vi har jevnt over gjort det godt de foregående månedene, sier hun.

– Hvordan skal dere arbeide for bedre oppslutning?

– Ved å snakke om vår politikk for mindre forskjeller og for økt sysselsetting. Forskjellene mellom folk har økt. En tredel er ikke i jobb, sier Tajik.

– Men ledigheten har gått ned?

– Jeg snakker ikke om ledighet, men om å skape nye jobber. Det trengs for å sikre velferden, sier hun.

– Dere taper oppslutning til Senterpartiet. Har Ap lagt for liten vekt på distriktene?

– Vi gleder oss over fremgang for våre samarbeidspartnere. Men Sp er et rent distriktsparti, Høyre bare for byene. Ap skal være både for by og land.

Byks for Sp

Senterpartiet opplever sin nest største fremgang mellom to måneder noensinne på denne målingen. Partileder Trygve Slagsvold Vedum mener motsetningen sentrum-periferi forklarer:

– Nå sist er det nærpolitireformen, hvor politifolk selv rykket ut og sa den ikke virker. Før det tvangssammenslåingen av fylker. Jeg tror folk verdsetter at vi er tydelige på at ressursene skal utvikles i hele landet – der regjeringen snakker om større sentraliserte enheter, sier Vedum.

Han mener flere saker minner om maktarroganse mot distriktene fra regjeringens side.

– Det gjelder ulv. De hører ikke på de berørte lokalt. Avgiftspolitikken diskriminerer også, sier han.

Partilederen gleder seg nå over stor aktivitet i Sp i kommunene og utsikter til at partiet stiller liste i så godt som alle kommer.

– Det lover godt for kommunevalget, sier Vedum.

Smekk?

Det er spenning knyttet til hvordan regjeringsdeltagelse vil påvirke oppslutningen om juniorpartnerne i Solbergs mannskap.

Etter ett år i regjering biter Venstre seg stadig fast litt over sperregrensen på fire prosent nå i januar. I desember kunne DN melde at Abid Raja ble sykmeldt etter å ha blitt baksnakket av partileder Trine Skei Grande. Hun har også brukt hans pakistanske opphav til å forklare det hun oppfatter som mangel på vilje til å innordne seg i partiet.

Grande sa til NRK denne uken at «vi må jobbe med partikulturen vår».

KrF havner uendret et halvt prosentpoeng under grensen og får fall fra dagens åtte til tre stortingsmandater etter denne januarmålingen. Den langvarige interne striden om KrF skulle vende seg til rød eller blå side kan allerede ha påvirket oppslutningen.

Som DN skrev sist lørdag kjempet den nå avgåtte partilederen Knut Arild Hareide helt til det siste for å snu partiet i rød retning.

Om det blir ny smekk eller små seire etter KrFs valg av Solbergs side blir trolig klarere de kommende månedene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør om regjeringsutvidelsen: Det blir flere som kjemper for sitt område, og færre som ser helheten
03:20
Publisert: