Ap-leder Jonas Gahr Støre stilte fredag morgen opp på Politisk kvarter på NRK P2. Det siste døgnet har igjen vært turbulent for partiet.

Torsdag ettermiddag sendte Ap ut en pressemelding om at man er ferdig å behandle varslene mot den avgåtte nestlederen Trond Giske. Konklusjonen var at Giske ved flere anledninger har brutt partiets retningslinjer for seksuell trakassering.

Giske slo tilbake via sine advokater. Han er sykmeldt, og mener han derfor ikke har fått anledning til å gi et fullt tilsvar i varslingssakene mot ham.

– Brukt mer tid på Giske

Dette er partileder Støre uenig i.

– Jeg har sittet i ni timer og lyttet til hans versjoner i to forskjellige møter, sier Støre på Politisk kvarter.

Han viste til at situasjonen rundt Giske ikke kan dra lenger ut i tid.

– Jeg reagerer på bildet om at han ikke har fått fortelle sin versjon. Jeg har brukt langt mer tid på å lytte til hans versjoner, enn jeg har gjort på de enkelte varslerne, sier Støre.

Han viser til at Giske har hatt tre uker til å gi skriftlige tilbakemeldinger via sine advokater.

Giske uttalte torsdag via sine advokater at Arbeiderpartiet «i realiteten opptrer både som etterforsker og dommer».

Støre ble også konfrontert med en sak fra TV 2 om at han og partisekretær Kjersti Stenseng har vært uenige i prosessen mot Giske.

– Jeg vil bare si at den pressemeldingen vi sendte ut i går forfattet vi ord for ord sammen. At vi har våre interne diskusjoner i veldig vanskelige saker, belyser dem sammen, er helt naturlig. Jeg vil ikke referere fra de diskusjonene. Men dette er mitt ansvar, det vet jeg at Kjersti Stenseng står helt bak, sier Støre til NRK.

– Sykemelding fritar ikke

Ifølge jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo trenger ikke sykemelding bety at man ikke kan svare for seg.

– Sykemelding fritar deg ikke fra å kunne svare. Det kommer an på hva som er sykmeldingens årsak, noe som må vurderes, uttalte Høgberg til DN torsdag.

Han tar forbehold om at han ikke kjenner bakgrunnen for Giskes sykemelding, men sier at sykemelding som følger av presset i en slik situasjon Giske har havnet i, heller ikke fritar fra å svare.

– Det er naturlig at man kan bli matt av en sak som dette. Hvis det ikke foreligger noe annet forhold bak sykemeldingen enn en alminnelig reaksjon som man kan få av en slik sak, så setter ikke det deg ut av stand til å kommentere det som er kommet opp mot deg, sier Høgberg.

Høgberg sier at man i domstol og forvaltning setter prinsippet om kontradiksjon høyt – altså at man skal få svare for beskyldninger som rettes mot en. Det mener han også bør gjelde i prosessene som nå pågår i flere partier.(Vilkår)

Dette forventer de av Donald Trumps besøk i Davos
Hør forventningene til den amerikanske presidenten som besøker World Economic Forum i Sveits.
01:54
Publisert: