– Nei, partiprogrammet gjelder. Så er det debatt i partiet. Det er naturlig i en slik sak, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre

– Men i realiteten har regjeringen lagt ethvert alternativ for virksomhet til side. Da er det ikke uventet at folk i Nordland leter etter andre næringsalternativer, sier Støre.

En ekstra bekymring for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Et hardt tilkjempet Ap-kompromiss om petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen knirker i sammenføyningene.
En ekstra bekymring for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Et hardt tilkjempet Ap-kompromiss om petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen knirker i sammenføyningene. (Foto: Hampus Lundgren)

På partilandsmøtet våren 2017 vedtok Ap et kompromissforslag om petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja – etter betydelig strid. Ap gikk for å åpne for såkalt konsekvensutredning i området Nordland IV, mens spørsmålet ble utsatt for Nordland VII og Troms II. I tillegg skulle hele Vestfjorden og alt mindre enn 50 km fra land i området fredes.

Det er her blant andre Bodø Ap og partiets fylkesleder Bjørnar Skjæran nå har tatt til orde for å drøfte justeringer. Torsdag meldte NRK at ni av elleve Ap-lag i Lofoten og Vesterålen nå sier nei til konsekvensutredning.

Spare krefter

– Jeg ser ikke noen mulighet for at vår politikk blir en realitet, når Solberg- regjeringen i to perioder har latt saken ligge. Ap har lagt ballen på straffemerket to ganger, mens statsministeren har valgt å spille den ut over sidelinjen. Da bør vi droppe beslutninger om konsekvensutredning – i stedet bruke kreftene på å fremme Aps politikk for øvrig og på å utvikle næringsliv i nord. Vi bør ikke bruke mye ressurser på egne skarpe diskusjoner om petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Skjæran til DN.

– Men vedtaket i Aps program frem til 2021 står fast. Det jeg ønsker er at vi tar opp debatten her foran Nordland Aps fylkesårsmøte i november, sier Bjørnar Skjæran.

Splittet

Partiungdommen i AUF reagerer svært positivt på nye Lofoten-signaler i Arbeiderpartiet. Det gjør ikke lederne Jørn Eggum i Fellesforbundet og Frode Alfheim i IndustriEnergi i LO

– Arbeiderpartiets velgere er klare for å la området ligge. Det er veldig positivt at viktige stemmer i partiet vil ha en debatt om å endre vårt syn, sier AUF-leder Mani Husseini.

– Men regner du med at utspillene i Nordland betyr den endelige spikeren i likkisten for oljevirksomhet i Lofoten?

– Det blir debatt frem til neste landsmøte. Men det er partilandsmøtet som avgjør, sier Husseini.

300.000 sysselsatt i oljeindustri

– Bare fremtiden vil vise om det er endelig stopp. Men våre folk er overrasket over både innholdet og tidspunktet for dette utspillet om Lofoten. Særlig fordi det kommer så kort tid etter landsmøtekompromisset som klarte å forene vern og virksomhet, sier Fellesforbundets Eggum.

Han mener tilhengerne av full fredning ignorerer at over 300.000 er sysselsatt i oljeindustri og tilknyttet virksomhet og er helt avhengig av tilgang på nye leteområder for å unngå kraftig nedgang i sysselsetting og offentlige oljeinntekter.

– Det er kommet en ny generasjon politikere som ikke har syn for at industrien og leverandørene sysselsetter folk i så godt som alle landets kommuner, sier Eggum.

Alfheim mener likeens den nye debatten nå er helt unødvendig, dessuten skadelig for en industri som er tilbake og tjener penger etter dårlige år. Men næringen får ikke nye leteområder. Det trengs, sier Alfheim.

DN har fredag vært i kontakt med Statsministerens kontor, som ikke ønsker å kommentere saken nå.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Volkswagen Polo GTI og Suzuki Swift Sport i DNs bil-duell
Disse to spreke småtassene byr på kjøreglede i bøtter og spann.
02:16
Publisert: