Mandag kom det flere svar fra regjeringen til Stortinget om fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) omstridte ferietur til Iran.

Statsråden selv opplyste at hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes (28) for to år siden søkte om å bli hans assistent i Nærings- og fiskeridepartementet. Sandberg har bedt om en samtale med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om forholdet.

Statsminister Erna Solberg påpekte i sitt svar nok en gang at Sandberg brøt sikkerhetsregler på turen da han tok med seg jobbtelefonen til Iran, som PST ser på som et høyrisikoland.

– Min reaksjon er at statsministeren bekrefter at Sandberg har brutt et regelverk som er høyt prioritert av regjeringen, sier Terje Aasland i Arbeiderpartiet, som stilte spørsmål til statsministeren i forrige uke.

Sandberg og kjæresten, Bahareh Letnes, var på NRK i forrige uke.
Sandberg og kjæresten, Bahareh Letnes, var på NRK i forrige uke. (Foto: NRK/NTB Scanpix)

Han er likevel ikke fornøyd, og viser til at Solberg skriver at Sandberg har tatt lærdom av feilene og skal følge rutiner fra nå av.

– Statsministeren bortforklarer og unnskylder for en statsråd som har brutt vesentlige råd fra sikkerhetsmyndighetene, sier han.

Flere spørsmål

Nå vil Aasland stille ytterligere to spørsmål til statsministeren:

  • Kan statsministeren forsikre om at sensitive opplysninger knyttet til Per Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran eller andre reiser/arrangementer også i den tid da han fungerte som justisminister?
  • Kan statsministeren forsikre om at Sandberg faktisk er innforstått med alvoret av å ikke følge sikkerhetsregler/råd fra sikkerhetsmyndighetene og at dette ikke vil gjentas og at det er Sandberg selv som gjennom sin forståelse av situasjonen har bedt om møte med PST for å avklare ytterligere forhold?

Aasland vil vite om Sandbergs mobiltelefon kan ha blitt tappet for sensitiv informasjon og viser til både hans første reise til Iran i 2016, på besøket hos den iranske ambassaden eller på reise i Russland og Kina.

– Det er også relevant å vite om Per Sandberg hadde sikkerhetsgradert informasjon på mobiltelefonen eller informasjon som var gradert etter beskyttelsesinstruksen, altså fortrolig og strengt fortrolig informasjon eller annen type informasjon av interesse for utenlandske interesser, skriver han i spørsmålet.

Les også:

I går ble det kjent at Sandberg skal møte PST om situasjonen som har oppstått. Stortingsrepresentanten vil også vite om det er statsministeren, PST eller Sandberg som har tatt initiativ til dette møtet.

– Jeg mener det er flere ting som er ubesvart. Det jeg kommer til å spørre statsministeren om er om hun kan forsikre oss om at sensitive opplysninger knyttet til telefonen og saksbehandlingssystemet Sandberg har hatt tilgang til ikke er blitt kompromittert eller utsatt for noe under reisen, sier stortingsrepresentanten.

Vurderer kontrollkomité

Det var i slutten av juli Sandbergs privatreise til Iran ble kjent. DN kunne fortelle at hans eget departement ikke kjente til turen.

SV stilte mandag spørsmål til statsministeren om flere departementer har brutt sikkerhetsreglene på reiser til høyrisikoland som Russland, Kina og Iran. Hvis det viser seg at flere har gjort det, vil saken ende i kontrollkomiteen.

– Dersom Sandberg ikke er unntaket, men flere i regjeringen har gjort det samme, da må kontrollkomiteen ta saken, sa stortingsrepresentant Torgeir Fylkesnes.

DN har vært i kontakt med Statsministerens kontor, som sender følgende uttalelse:

– Spørsmålene fra Stortinget er mottatt og vil bli besvart innen fristen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Youtube står alltid i hodet ditt
Sander Austad Dale, også kjent som Randulle på Youtube, gir innsikt i hverdagen sin.
01:41
Publisert: