Ved lunsjtider onsdag trakk SV-leder Audun Lysbakken partiet fra regjeringssonderingene på Hurdalsjøen Hotell.

På en pressekonferanse klokken 19 ble det klart at Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå igangsetter reelle forhandlinger med sikte på å danne ny regjering.

Slik gikk Støres drømmeregjering i vasken dnPlus

– Må ha aktivitet

På pressekonferansen forklarte Ap-leder Jonas Gahr Støre at partiet ikke kunne gå med på kravene fra SV knyttet til oljevirksomheten.

– Vi må ha aktivitet i industrien vår for å komme i gang med det grønne skiftet. Uten aktivitet, leteaktivitet og kartleggingsaktivitet, får vi ikke til det grønne skiftet. Å nærmest sette det på vent, ville sette oss tilbake for å kunne gjøre den jobben, sa Støre.

Han la samtidig til at SV vil være den nye regjeringens partner i Stortinget.

– Det er partiet det er naturlig å gå til når vi skal forhandle budsjett, sa Støre.

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det er viktig at en ny mindretallsregjering med Arbeiderpartiet overtar regjeringsansvaret så fort som overhodet mulig.
SP-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det er viktig at en ny mindretallsregjering med Arbeiderpartiet overtar regjeringsansvaret så fort som overhodet mulig. (Foto: Terje Pedersen/NTB)

Det er ikke satt noen dato for når forhandlingene kan være avsluttet, men Trygve Slagsvold Vedum sa det er viktig å overta regjeringsansvaret «så fort som overhodet mulig».

På spørsmål hva som vil bli krevende saker, svarte Vedum at «det som blir krevende, er å snu den sentraliserings- og forskjellspolitikken den sittende regjeringen har stått for». Han bekreftet også at EØS-avtalen vil bli et tema i regjeringsforhandlingene med Arbeiderpartiet.

Ap-leder Støre la ikke skjul på at hans primærønske var en flertallsregjering.

– Men det er ikke noe dårlig alternativ vi tar tak i nå, sa han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.