– Det er oppsiktsvekkende at Jensen ikke forstår at det er nødvendig å være så åpen som mulig i en sak der det begynner å henge ved en mistanke om at noen har noe å skjule. Man må ha åpenhet som prinsipp, og det har ikke Siv Jensen hatt, sier Aps stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal.

DN har tidligere skrevet at Jensen leier hytte av Johan H Andresen i Oslofjorden for 40.000 kroner i året. Søndag skrev DN at Jensen har nok en avtale med Andresen om leie av en båtplass. Denne nevnte hun ikke da hun svarte Stortinget om hytteleieavtalen. Statsministerens kontor fikk vite om den andre avtalen for en ukes tid siden.

Vil ha alle kortene på bordet

– Det er mulig hun rent formelt kan komme seg unna å ikke ha opplyst om tilleggsavtalen. Men det har i flere omganger kommet ny informasjon, og forklaringen har blitt endret. Da burde alle kortene legges på bordet. Det vi står igjen med er en mistanke om at noen har noe å skjule, sier Bjørdal.

Han sier at hun blant annet burde vurdert om leieprisen var i tråd med markedspris, tatt initiativ til å justere leie, meldt inn avtalen til Stortingets gaveregister og bedt om en habilitetsvurdering.

– Jensen har glattet over og underdrevet. I starten var det omtrent snakk om et ubeboelig skur som skulle stå tomt. Det stemte ikke, og det kommer hele tiden nye opplysninger og forklaringer.

– Denne saken begynner å bli så alvorlig og kritikkverdig at det er fornuftig for Jensen å si opp disse avtalene, sier Bjørdal.

Torgeir Knag Fylkesnes varsler at saken kan ende i kontrollkomiteen.
Torgeir Knag Fylkesnes varsler at saken kan ende i kontrollkomiteen. (Foto: Gunnar Lier)

Kan bli kontrollsak

SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, som tidligere har spurt Jensen om hyttesaken, vurderer å ta den til kontrollkomiteen.

– Det er en ting som gjenstår før det blir en kontrollsak, og det er å se om regjeringen vil gjennomføre en taksering og få en objektiv vurdering av om dette er en gave eller ikke. Per i dag nekter Jensen for at det er en gave, men hun dokumenterer det ikke. Hvis de ikke takserer, så blir det kontrollsak, sier han.

Det var i svaret til Fylkesnes at Jensen spesifiserte at hun svarte «noe mer utfyllende» om leien av hytta.

– Når du sier at du kommer med et utfyllende svar til Stortinget, så er det merkverdig at hun ikke tar med den andre avtalen, sier han.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ser alvorlig på saken.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes ser alvorlig på saken. (Foto: Cicilie S. Andersen)

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har tidligere stilt spørsmål om saken.

– Det virker som Siv Jensen i stedet for å legge kortene på bordet og fortelle om sine økonomiske bindinger til Andresen, porsjonerer ut etter hvert som hun presses fra skanse til skanse. Vi mener at vi ikke kan ha en finansminister som er under mistanke for å ha fått vennerabatt bare fordi hun er en mektig politiker. Basert på det som har fremkommet kan vi ikke utelukke at det har skjedd, sier Moxnes.

Statssekretær Petter Tvedt svarer på kritikken på vegne av Jensen.

– Siv Jensen har visst stor åpenhet, og svart på en rekke detaljerte spørsmål fra media om leieprisen for hytten, oppussing hun har stått for og hvilke forpliktelser hun har påtatt seg for ytre og indre vedlikehold. Hun har vurdert leieprisen og hun har vurdert å melde inn avtalen til Stortingets register for verv og andre økonomiske interesser, men dette regelverket kan ikke anses å omfatte ordinære leieforhold av fritidsboliger, Jensen har også redegjort for hvordan hun har vært påpasselig med å unngå habilitetskonflikter. Hun har svart på to konkrete spørsmål fra Stortinget knyttet til hytten. Det er også feil når det hevdes at forklaringen har blitt endret. Faktum i denne saken har hele tiden vært det samme: Dette er en ordinær leieavtale og ikke noen gave, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Eva Grinde: Etter tilbudet fra en av næringslivets mektigste, var det ett spørsmål Siv Jensen burde stilt seg selv
DNs kommentator om Siv Jensens leieavtale med Johan H. Andresen.
02:20
Publisert: