Arbeiderpartiet og Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde som ambisjon å kunne starte regjeringsforhandlingene allerede på mandag neste uke.

Slik blir det ikke. De tre rødgrønne partiene trenger lengre tid til å snakke sammen før de kan avgjøre om det blir tre, to eller ett parti som skal danne regjering.

– Vi skal fortsette samtalene på mandag, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i et tre minutters langt pressetreff etter at fredagens sonderinger var ferdige.

– Er det vanskeligere enn du trodde?

– Vi fortsetter i en god tone, men det er store tema, mange saker. Vi tar det grundig og seriøst, og fortsetter på mandag, sier Støre.

På spørsmål om partiene var nærmere å danne en trepartiregjering, svarte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at de fortsatt kartlegger om det er grunnlag for å gå videre til forhandlinger.

– Det må dere vel ha funnet ut av nå?

– Nå bruker vi tiden og skal ha seriøse samtaler. På bakgrunn av det skal vi se om det er grunnlag for å gå i den ene eller andre regjeringskonstellasjonen, svarer Vedum.

Fri i helgen

Etter to arbeidsdager med sonderinger, forskanset i en kjeller på Hurdalssjøen hotell, sjekker partitoppene ut og reiser hjem for helgen.

På grunn av middag for alle stortingsrepresentantene og konfirmasjon er det ikke planlagt fysiske møter mellom de tre i helgen. SV skal også ha landsstyremøte på lørdag.

– Det er naturlig at vi ses mandag og fortsetter der. Det har vært en god runde, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Vanskelige saker først

Sonderingene mellom Ap, Sp og SV begynte torsdag morgen. Her forklarte Støre at partiene skulle gjennom en «katalog av saker» for å se om det var grunnlag for å lage en regjeringsplattform alle tre kunne styre på.

DN har tidligere fått opplyst at særlig Sp ønsket å få avklart en rekke betente politiske saker før de kunne ta stilling til om de vil gå inn i en trepartiregjering. Sp har som kjent gått til valg på en «Sp-Ap»-basert regjering, som ikke inkluderer SV.

Jonas Gahr Støre har hele veien gjort det klart at hans foretrukne alternativ er en flertallsregjering med alle tre. SV vil gjerne sitte i regjering med både Ap og Sp – hvis gjennomslaget er godt nok.

NTB skriver at det har vært viktig for politikerne å sortere de politiske stridstemaene i to grupper: en gruppe med saker som partiene ser at er mulige å løse, og en annen gruppe saker som forblir vanskelige.

Som DN også har omtalt er Sp svært kritiske til at SV vil sende et forhandlingsresultat på uravstemning hos medlemmene. TV 2 har skrevet at Sp har satt det som krav i forhandlingene at SV må legge dette bort.

Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) Marit Arnstad (Sp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) satt til bords for en felles middag på sonderingens første dag.
Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) Marit Arnstad (Sp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) satt til bords for en felles middag på sonderingens første dag. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB)

Middag

I tillegg til partilederne stiller nestleder i Ap, Hadia Tajik, parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad og nestleder i Sp Kirsti Bergstø i sonderingene, samt en rekke rådgivere fra alle parti.

I går kunne flere medier melde at partitoppene spiste middag sammen i 20-tiden. Middagen foregikk i forhandlingsrommet, som er adskilt fra pressen og omgivelsene for øvrig. Bordet var dekket med hvite duker og tente lys.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.