En ny bok fra de to VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård omtaler nye detaljer om dramaet internt i Ap etter at varslene mot daværende nestleder Trond Giske ble kjent i DN 13. desember i fjor.

Hr-sjef Ann-Cathrin Becken i Arbeiderpartiet reagerte kraftig på partileder Jonas Gahr Støres behandling av varslene og hans konfrontasjon med Giske, og sendte om formiddagen fredag 22. desember en epost til Støre – etter at han hadde deltatt på Politisk kvarter på NRK.

I eposten, som er gjengitt i boken, kom Becken med en rekke kraftsalver mot Støre, og skrev at varslerne ikke opplevde at han sto sammen med varslerne.

Arbeiderpartiet alle skal ned, av Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård
Arbeiderpartiet alle skal ned, av Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård (Foto: Per Thrana)

«Jeg har fulgt jentene tett. De ønsket å trekke varslene fordi de var utrygge på om du ville stå ved deres side. Så lot de seg overtale til å stå i det, løpet ut. De sa til meg i går at de føler seg sviktet og dolket i ryggen, er fortvilte og svært redde. Det gjør meg vondt at vi her ikke gjør det vi skal for at de skal føle seg trygge og ivaretatt. Det er trist.», skriver Becken i eposten.

Becken ønsker ikke overfor DN å kommentere innholdet i eposten som er gjengitt i boken.

Hun sluttet i jobben som Hr-sjef i Ap tidligere i år.

– Jeg fikk tilbud om en ny veldig spennende jobb som jeg gjerne ville ha, skriver Becken i en sms til DN, og presiserer at det ikke har noe med forhold til den forrige arbeidsgiveren å gjøre.

Strid om møtedeltagere

DN har også tidligere omtalt hvordan Støre brøt et løfte til varslerne. Det gjaldt at partisekretær Kjersti Stenseng ikke skulle delta på et konfrontasjonsmøte med Giske. Stenseng ble oppfattet som en nær støttespiller av Giske.

Som DN tidligere har skrevet, var det enighet om at assisterende partisekretær Kristine N. Kallset var den eneste som skulle delta på møtet i tillegg til Giske og Støre.

«Jentene sa videre at en betingelse var at Kjersti ikke skulle være med i møtet. Så ble Kristines navn nevnt for dem, og de aksepterte henne. Du lovet at det var hun som skulle være med i møtet.», skriver Becken i eposten som er gjengitt i den nye boken.

Støre i desember: – I tråd med prosedyren

Jonas Gahr Støre hadde ikke anledning til å gi en kommentar på kort varsel onsdag ettermiddag. Da DN omtalte Støres løftebrudd i en artikkel 21. desember i fjor, uttalte Støre følgende:

– Sakene er behandlet i tråd med prosedyren. Kallset var til stede sammen med partisekretær Stenseng og meg. De som har varslet, er blitt orientert i løpet av ettermiddag og kveld.

Trond Giske har tidligere gjort det klart at han avviser alle påstander om trakassering og seksuell trakassering.

I en Facebook-oppdatering 7. januar meddelte Giske at han trakk seg som nestleder. Videre skrev han blant annet følgende:

«Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.»

«Aps vondeste år»

Kagge forlag skriver selv blant annet følgende om boken, som lanseres torsdag denne uken: «Den dramatiske fortellingen om Arbeiderpartiets vondeste år. Da Arbeiderpartiet ikke trodde det kunne bli verre, ble det akkurat det. Mye verre.»

Ved inngangen til valgåret 2017 var Jonas Gahr Støre høyt oppe, som sjefen i et parti med 35 prosent på målingene. I august, noen uker før valget, falt Ap kraftig og Støre fikk store problemer med å håndtere spørsmålene rundt forvaltningen av formuen sin.

På valgnatten var Støre den største taperen med en oppslutning på 27,4 prosent. Mens Støre fortsatt sørget over valgnederlaget, vant nestleder Trond Giske den viktige posisjonen som finanspolitisk talsperson. Personkabalen i den nye stortingsgruppen skapte mye bråk internt. Men virkelig ille ble det ikke før DN i desember avslørte varsler om upassende oppførsel fra Giske.

Det ble starten på et mareritt for partiledelsen og det største fallet i norsk politikk på mange år. 7. januar gikk Giske av som nestleder etter at partiet hadde slått fast at Giske hadde seksuelt trakassert flere kvinner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: En stor rødvinsklassisker fra Spania
En 13 år gammel klassisk Rioja er perfekt til høstens lam.
01:35
Publisert: