Thorbjørn Berntsen (82), tidligere nestleder og miljøvernminister i Ap gjennom syv år, har vært ute en politisk vinternatt før. Nå råder han partiets folk til å slutte og slikke sine sår, og komme seg i arbeid.

Etter Aps dårligste valgresultat fra opposisjon siden 1924, igangsatte partiet en omfattende evalueringsprosess. Nær 10.000 medlemmer har svart på hva som gikk galt. Rapporten ble presentert for sentralstyret i partiet 2 oktober. Også fylkene skal lage sin evalueringsrapport innen 15. oktober. Sammen skal evalueringsrapporten danne grunnlag for planleggingen av senere valgkamper.

Berntsen mener partikameratene heller må ut i politisk arbeid.

Nei til selvpining

– De må bli ferdige med den selvpiningen. Det er greit med evaluering, veldig viktig og nødvendig og så videre, men så må det ta en slutt, og man må bestemme seg for å begynne å jobbe politisk – og det må skje fort, sier han bestemt.

Berntsen mener det ikke er mangel på saker å gyve løs på.

– Man må fremme saker og gå på banen skikkelig offensivt, med viktige saker som vi har plenty av, sier Berntsen og understreker at han snakker nu-tid:

– Det er dette som gjelder nå, så ikke alle andre overtar den politiske arenaen, mens vi ligger der og slikker sårene. Dette må vi bli ferdig med fort, og så må vi drive politikk.

Mannen stupte ikke

Bør det dårlige valgresultatet og evalueringen få konsekvenser i partiet eller for personer?

– Nei da, ikke noe. Dem vi har valgt, har vi valgt. De må nå gå i krigen, sier Berntsen, og viser til Pers Sivles dikt om Tord Foleson under slaget på Stiklestad.

– «Merket det stend, um Mannen han stupa.»

Her er «merket» politikken, og mannen har ikke stupt, så her har vi både merke og mann, det er bare å stå på, sier Berntsen.

Berntsen har ikke gått gjennom evalueringsrapporten Ap har utarbeidet, men har fulgt debatten omkring den. Berntsen poengterer at hans svar «bare» er synsing.

Men han trekker frem to forhold: Det ene var at det ikke fremsto klart hva skatteøkningen skulle brukes til, det andre at man kom i utakt med tiden når det gjaldt arbeidsledigheten.

– Her var vi et år for sent ute, fordi man hadde fått et oppsving i internasjonal økonomi, som fikk utslag også her hjemme. Vi hadde en virkelighetsbeskrivelse folk ikke var helt med på. Det var vel disse to tingene som telte mest politisk, tror jeg.(Vilkår)

Tjøme er en magnet på finanseliten. Det ble det bråk av
I sommer er forholdet mellom en arkitekt og kommunens byggesaksbehandlere blitt gransket.
01:31
Publisert: