I stedet for et nestlederverv innstilles Trond Giske som styremedlem, samt medlem i arbeidsutvalget.

Kvinnepolitisk leder i Rogaland, Siv-Len Strandskog.
Kvinnepolitisk leder i Rogaland, Siv-Len Strandskog. (Foto: Rogaland Fylkeskommune)

Etter det DN kjenner til var det flertall i valgkomiteen for Giske som nestleder, men det ville ikke blitt enstemmig. Komiteens leder, Jorodd Asphjell, bekrefter at komiteen har jobbet hardt for å få til en enstemmig innstilling.

– Det er veldig bra til at vi kom frem til det i slutt. Det har vært viktig for oss å få til en enstemmig innstilling, ser Asphjell.

– Vi registrerer at det er mange meninger om Tronds kandidatur, og det må man ha både forståelse og respekt for. Det er viktig at Trøndelag Ap får ta vurderingen på selvstendig grunnlag, legger han til.

Flere kvinnepolitiske ledere i partiet, blant annet i Rogaland, Hordaland, Troms og Finnmark, har også uttalt seg kritisk til et potensielt valg av Giske som nestleder i Trøndelag.

– Jeg anerkjenner at Trøndelag Arbeiderparti har gjort en vurdering som er til det beste for partiet, sier Siv-Len Strandskog, partiets kvinnepolitiske leder i Rogaland, til DN etter at nestlederkampen ble lagt død onsdag.

Stor debatt

Det har vært stor debatt omkring den tidligere nestlederen skal få et nytt tillitsverv i partiet, kort tid etter varslingssakene som preget både Giske og partiet. Trøndelag Arbeiderparti har sittet i møte siden kl. 7 onsdag morgen. Møtet var ferdig rundt 11.30.

Flere medier meldte tidligere onsdag at Giskes støttespillere ga opp å få Giske valgt som fylkets nestleder.

Det betyr ikke at han står uten innflytelse. Blir Giske styremedlem i arbeidsutvalget, blir han innstilt som vara til landsstyret. Der vil Giske få plass dersom Aps landsmøte vedtar at de nye sammenslåtte fylkespartiene skal ha fire plasser i landsstyret i stedet for to.

I januar i fjor konkluderte partiet at Giske hadde brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering. Nylig ble det kjent at Giske ba om en ny behandling av varslingssakene, noe partiet har avvist.

I et brev skriver samtidig partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng at «det ikke er noe som i dag står til hinder for din fulle deltagelse i partiet».

Varsler reagerte

Bydelsutvalgsleder for Gamle Oslo Ap, Line Oma, som var en av varslerne i sakene rundt Giske, sa til NRK tirsdag at å gi Giske et tillitsverv ett år etter varslingssakene ikke er partiet verdig.

Kommentar om Giske-saken: En backbenchervenn i nøden dnPlus

Anette Trettebergstuen, representant i Arbeiderpartiets sentralstyre, vil ikke kommentere den nye utviklingen rundt Trond Giskes rolle onsdag.

– Jeg føler ikke det er mitt bord å kommentere dette, sier hun og viser til partiledelsen.

AUF-leder Ina Libakk skriver i en sms at det ikke er deres rolle gå å inn i fylketspartienes nominasjonsprosesser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator forteller deg hvordan årets lønnsoppgjør blir
02:02
Publisert: