Advokat Frode Sulland og advokat Christopher Hansteen kommer med knallhard kritikk mot Arbeiderpartiet og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap trakk torsdag ettermiddag konklusjonen i Giske-saken og sendte ut en pressemelding:

«Arbeiderpartiet har i dag, 25. januar 2018, ferdigstilt behandlingen av disse varslene, og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering»

Giske advokater mener Ap har etablert en form for kvasidomstol og i realiteten opptrådt både som etterforsker og dommer i sakene, uten å ha den uavhengighet som er nødvendig for å opptre uhildet i begge relasjoner.

Har gått seg bort

– Dagens nyhet er at Ap og Støre har brutt sitt løfte både til Trond Giske, varslerne og til offentligheten. De har avsagt en dom uten at det er gitt et tilstrekkelig tilsvar, sier advokat Sulland.

Advokaten viser til at Støres konklusjon om at Giske har brutt partiets regler, ble kjent allerede 8. januar.

Ap viser til at Giske har hatt tilgang til alt materialet og har hatt mulighet til å komme med sine svar. Dette tilbakeviser Sulland. Han mener Arbeiderpartiet har valgt en fremgangsmåte hvor de setter til side et grunnleggende rettssikkerhetsprinsipp, et prinsipp de sa de skulle håndheve.

– I dag skrev Aftenpostens Trine Eilertsen at Høyre er i ferd med å gå seg helt bort. Nå kan vi si at Arbeiderpartiet har gått seg helt bort. Å håndtere disse sakene er vanskelig for Ap. De har ingen erfaring med det og partiet har veldig mangelfulle retningslinjer, sier Sulland.

Løftebrudd

Trond Giskes advokater sier at Giske ikke har fått tilstrekkelig mulighet til å svare for seg fordi han er sykmeldt.

– Jonas Gahr Støre synes det tydeligvis er så viktig at han skal gjøre dette raskt, effektivt og vise handlekraft at han ofrer Trond Giskes rettssikkerhet. Dette er det samme rettssikkerhetsprinsippet som Jonas Gahr Støre selv har skrytt av at de skulle gi Giske, sier Sulland til DN.

Har fått muligheten

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at han tar synspunktene fra Giskes advokater til etterretning.

– Vi har behandlet sakene i henhold til våre rutiner og retningslinjer. Trond Giske har fått mulighet til å gi sin versjon. Det har han gjort i to møter, og han har hatt mulighet til å gi skriftlig innspill i hele januar, sier Støre.

Ap-lederen viser til at Giskes advokater har fått tilgang til all informasjon i varslene og har hatt løpende kontakt med partiets advokat.

– I tillegg til å gi Giske anledning til tilsvar, har vi vektlagt hensynet til varslerne og behovet for å gi dem en tilbakemelding, sier Støre til DN.

Sykmelding fritar ikke

Giskes advokater har vist til at Trond Giske har vært sykmeldt og dermed ikke har kunnet gi sitt tilsvar. Men ifølge jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo trenger ikke sykmelding bety at man ikke kan svare for seg.

– Sykmelding fritar deg ikke fra å kunne svare. Det kommer an på hva som er sykmeldingens årsak, noe som må vurderes, sier Høgberg.

Han tar forbehold om at han ikke kjenner bakgrunnen for Giskes sykmelding, men sier at sykmelding som følger av presset i en slik situasjon Giske har havnet i, heller ikke fritar fra å svare.

– Det er naturlig at man kan bli matt av en sak som dette. Hvis det ikke foreligger noe annet forhold bak sykmeldingen enn en alminnelig reaksjon som man kan få av en slik sak, så setter ikke det deg ut av stand til å kommentere det som er kommet opp mot deg, sier Høgberg.

Høgberg sier at man i domstol og forvaltning setter prinsippet om kontradiksjon høyt – altså at man skal få svare for beskyldninger som rettes mot en. Det mener han også bør gjelde i prosessene som nå pågår i flere partier.

– Hvordan vil du beskrive Aps håndtering av varslene overfor Giske?

– I utgangspunktet virker prosessen relativt ryddig, sier Høgberg.

Saken oppdateres(Vilkår)

Canadas statsminister: – Når kvinner snakker ut, er det vårt ansvar som ledere å lytte – og å tro
«Justin Trudeau har litt av de samme taleegenskapene som Barack Obama. Han blir ikke brydd av å ta de store ordene i bruk eller legge på en god dose moralsk patos.» skriver Kjetil B. Alstadheim i sin skisse fra Davos. Les den i lenken under.
01:46
Publisert: