Årets første direktesendte TV-debatt med partilederne gikk av stabelen mandag kveld på kulturhuset i Arendal.
Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk først spørsmål om skatteviljen i det norske folk. Støre og Ap lover å øke skattene med 15 milliarder kroner i løpet av den neste stortingsperioden.
— Det er nødvendig og det er rettferdig. Det er nødvendig fordi vi står overfor oppgaver i landet vårt nå som vi ikke kan fortsette å pøse på med enda mer oljepenger. Regjeringen sier at den tiden er over, sier Støre og legger til:
— Nå kan vi få tusenvis av nullskatteytere som har masse penger fra før. Vanlig folk på jobb som betaler regningene sine, de må betale skatten sin. De har grunn til å være grundig indignert for dette. Det er brutalt mot barna, mot de eldre og for klima.
De to argeste motstanderne i valgkampen — statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre gikk rett i strupen på hverandre.
Ingen sympati med Stein Erik Hagen
— Sånn snakker folk som har få virkemidler i verktøykassen sin. Få virkemidler til å bruke pengene på en bedre måte og til å skape større grunnlag for å beskatte, nemlig å skape vekst i norsk økonomi, sier Solberg.
Skatt er en av sakene der Arbeiderpartiet og Høyre står lengst fra hverandre. Ap vil øke skattene, Høyre vil redusere dem. Høyre og leder Erna Solberg har på sin side ikke sagt noe konkret om skattenivået, dersom de får fire nye år i regjering.
Men Solberg har lovet nye kutt i formuesskatten på 7,5 milliarder kroner. Hun er i motsetning til Støre ikke bekymret for nullskatteytere.
Det ble raskt høy temperatur under kveldens debatt. Programleder Ingunn Solheim måtte flere ganger bryte inn for å stanse munnhuggeriet mellom partilederne.
— En om gangen vær så snill. Ned på jorda, alle skal få snakke, sa Solheim.
I et intervju med DN 7. august tok Stein Erik Hagen et oppgjør med skattedebatten som dominerer høstens stortingsvalg. Orklas styreleder og storeier er særlig oppgitt over hvordan rike norske bedriftseiere behandles av politikerne i valgkampen, og krever kutt i formuesskatten
– Å være rik er blitt et skjellsord, uttalte Hagen.
Han mener norske bedriftseiere med betydelige formuer blir behandlet som en pariakaste.
– Det er provoserende at norske bedriftseiere, som bidrar med formidabel verdiskaping, blir behandlet som en pariakaste her til lands, sier Hagen.
Han får ingen støtte fra Høyre-lederen.
— Nei jeg synes ikke det er et skjellsord å være rik, sier Solberg til svar på spørsmål om hun sympatiserer med Stein Erik Hagen.
— Vi har full ytringsfrihet og jeg har ikke noen flere kommentarer til det, sier Solberg til DN etter debatten.
Uenige
Arbeiderpartiet og Høyre — hovedmotstanderne i valgkampen — har en ulik virkelighetsforståelse av hvorvidt situasjonen i Norge er tilbake til normalen etter oljekrisen.
Solberg påpeker at veksten i norsk økonomi går opp og at ledigheten faller.
Støre uttalte i et intervju med DN i juli at det er en krise når «vi har den høyeste andelen ledige på et kvart århundre.»
Arbeidsledigheten faller, mens andelen sysselsatte fortsatt er lav, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
— Det er ikke sånn at jeg er fornøyd med sysselsettingen i Norge, men jeg er glad for at sysselsettingen har flatet ut, sier Solberg.
Hun argumenterte for at kurven som viser den fallende sysselsettingsgraden har flatet ut.
— Jonas Gahr Støre bør være glad for at vi har stoppet det fallet som skjedde under den rødgrønne regjeringen, sier Solberg.
Tiden fremover handler om å skape bedre rammebetingelser slik at vi skaper flere bedrifter i Norge, fortsatte hun.
Ifølge den siste arbeidskraftundersøkelsen (Aku) fra slutten av juli, er andelen sysselsatte gått opp med 5.000 personer fra februar til mai, men oppgangen er innenfor feilmarginen. Det betyr at SSB ikke kan slå fast med sikkerhet at økningen skyldes en reell endring.
— Må betale for det
På spørsmål om hvordan Solberg skal få flere unge i jobb, svarer Solberg følgende:
— For det første er det viktig med en god skole. Så er vi nødt til å ta på alvor de psykiske utfordringene de unge har i dag, derfor har vi flere helsesøstre og skolepsykologer. Vi har innført fraværsgrensen, fordi det er litt lett når en er mellom 16 og 19 å spille dataspill om natten, og da må vi ha noe som holder en litt fast. Vi har innført arbeidsplikt for sosialhjelp for dem under 30, sier Solberg.
— Det er mye bra her, men du må betale for det, repliserer Støre.
— Og det gjør jeg, svarer Solberg.
— Som å høre en pyroman snakke om brannvern
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum benyttet anledningen til å kritisere Siv Jensen for å sette nye rekorder i bompenger og drivstoffavgifter. Frp-leder Siv Jensen er rykende uenig i resonnementet.
— Å høre Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum snakke om bompenger er som å høre en pyroman snakke om brannvern, sier Jensen.
– Du elsker bompenger og er kongen av eiendomsskatt, fortsatte Frp-lederen.
Vedum mente på sin side at finansministeren har blitt et gissel for Venstre og Trine Skei Grandes avgiftspolitikk, og brukte flypassasjeravgiften som eksempel.
Saken oppdateres.(Vilkår)