«Når politikere og organisasjons- og næringslivet i Norge for 14. gang møtes i Arendal i august, så er uniformen bunad og nisselue. Vi inviteres til å sitte langs fjordkanten, forgapt i vårt eget fortreffelige speilbilde. Mens verden brenner».

Dette skriver miljøforkjemper Gunhild Stordalen og Europa-sjef i konsulentselskapet Kearney, Geir Olsen, i et leserinnlegg i DN. De kritiserer Arendalsuka-programmet for å være navlebeskuende og nasjonalistisk.

Til uken samles norske politikere, organisasjoner og aktører i samfunns- og næringslivet til debatter, samtaler og mingling. Over 1700 arrangementer og 200 stands fyller Arendal sentrum i fem dager i august hvert år.

Stordalen og Olsen trekker frem at over hundre arrangementer har «Norge» i tittelen, og at svært få foregår på engelsk. De mener programmet burde være mer internasjonalt rettet, og handlet mer om hvordan Norge kan bidra til å få ned globalt utslipp og løse «våre største og mest presserende utfordringer», som krisen i Ukraina, pandemien og klimakrisen.

«Vi inviteres isteden til å engasjere oss i hvordan Norge og nordmenn kan bli vinnere som en konsekvens av verdens kriser», skriver de i innlegget.

Leder i hovedprogramkomiteen, Harald Stanghelle, er overrasket over kritikken.

– Det er ikke unaturlig at man på en demokratifestival i Norge diskuterer Norge. Det er ingenting å skamme seg over. Arrangementet er for et norsk publikum, så det er også helt naturlig at norsk er hovedspråket, sier han.

Fremmed i nisselue

Stanghelle sier han ikke kjenner seg igjen i at de er «fortapt i sitt eget fortreffelige speilbilde», og mener snarere at Arendalsuka kjennetegnes av kritiske perspektiver på hva som skjer i Norge.

– Jeg sier ikke at dette er et perfekt program og at alt er dekket, men hovedkritikken om at dette er et nisselueprogram er det vanskelig å finne dekning for. Jeg tror at de som kommer til Arendal i bunad og mental nisselue vil føle seg veldig fremmed med det programmet vi har, sier han.

Stanghelle lurer på hvilket program Stordalen og Olsen har lest.

– Hovedprogrammet er veldig internasjonalt orientert, mer enn noen gang tidligere. Flere store internasjonale aktører skal komme og snakke, blant annet den tidligere australske statsministeren Kevin Rudd, fredsprisvinner Lech Wałęsa fra Polen og WHO-sjefen, Dr. Tedros. Jeg vil anbefale Stordalen og Olsen å se på programmet en gang til.

Stordalen lar seg ikke overbevise av Stanghelles eksempler.

– At Arendalsuka har vært enda mer navlebeskuende tidligere er ikke et godt svar. Vi savner mye, mye mer oppmerksomhet om hva som faktisk foregår i verden utenfor, hva det betyr for oss og vårt ansvar for verdens videre utvikling, kontrer Stordalen.

Klimakrisen som hovedtema

Stanghelle mener det Stordalen og Olsen etterlyser, er i programmet.

– Det er 1723 arrangementer under Arendalsuka, og det er to temaer som topper listen: klima/miljø og helse. Klima og miljø reflekterer krisen i verden, sier han.

Statistikken over de mest populære temaene under årets Arendalsuke viser at temaet klima/miljø vil tas opp på 381 arrangementer. Det er det mest populære temaet over helse som tas opp på 283 arrangementer og næringsliv som tas opp på 223.

Stanghelle forteller at det er mulig å komme med forslag til programmet hver høst. I år kom det inn 125 ulike forslag.

– Dessverre glimret Stordalen og Olsen med sitt fravær på listen, sier Stanghelle.

Stanghelle mener at selv om klima er et viktig tema, er det ikke det eneste som er viktig å dekke under festivalen.

– Hovedprogrammet skal dekke et vidt spekter og ikke være en spesialfestival for ett spesielt tema, sier han.

Stordalen mener problemet er at den politiske debatten blir for lokal.

– På sett og vis er det eneste overordnede spørsmålet som vi bør bruke tid på i Arendal dette: Hvordan skal vi bidra til størst tenkelige gjennombrudd for å få ned utslipp globalt? Når det er sagt, synes vi det er positivt at mange arrangementer handler om reduksjon av utslipp, omstilling til fornybar energi, klima og bærekraft. Men det er med en bismak at det i for stor grad handler om hvordan vi skal gjøre ting som gagner oss selv og vår posisjon i verden, sier hun.

Stordalen og hennes kolleger i organisasjonen Eat skal delta på flere sesjoner under Arendalsuka. Selv skal hun delta i en samtale i regi av matprodusenten Nortura under Arendalsuka. Der skal de blant annet diskutere: Kan kjøtt og bærekraft gå hånd i hånd, og hvordan skal vi innrette matproduksjonen i Norge?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.