– Norsk olje og gass prøver å fremstille det som at norsk olje og gass er så ren at den er en del av løsningen, ikke problemet. Det er helt feil, og det skal vi i AUF fortsette å si ifra om, sier AUF-leder Ina Rangønes Libak om vedtaket i ungdomslagets nye klima- og miljøprogram.

Libak sier vedtaket om styrt avvikling av petroleumsindustrien må ses i sammenheng med internasjonal solidaritet.

– Vi i Norge som har tjent oss styrtrike på olje, og som har de beste forutsetninger for å omstille oss, skal ikke pumpe opp den siste tredelen. Hvordan skal vi kunne komme i klimaforhandlinger med verdens fattigste land og kreve at de skal kutte når vi ikke gjør det selv? sier Libak.

Espen Barth Eide, Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, liker AUFs tankegang mot en grønnere hverdag, men er ikke enig i prognosen.

–Jonas Gahr Støres tale til AUF i går ga tydelig uttrykk for at vi må erkjenne at oljealderen har en start og en slutt, og at vi må forerede oss på et liv etterpå. Jeg tror tidspunktet kan komme tidligere enn mange har trodd, men 2035 er tidlig. Jeg slutter meg ikke til tidsfristen, men jeg slutter meg til tenkningen. Jeg tror heller ikke partiet kommer til å sette en tidsfrist med det aller første, sier han til DN.

Søndag vedtok AUF-landsmøtet også nei til utenlandskabler, strengere krav til oppdrettsnæringen og et grønt og solidarisk skattesystem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arne Fredly har kjøpt biler for en kvart milliard, se luksusbilene her.
00:53
Publisert: