Forslaget om en endringer i den såkalte avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av bolig, var på høring i kommunal- og forvaltningskomiteen torsdag 7. mars. Forslaget har vært kontroversielt og høstet sterk kritikk fra eiendomsbransjen, mens forbrukermyndighetene har vært positive.
– Vi har aldri opplevd en høring med så høy temperatur før, sier boligpolitisk talsperson Siri Gåsemyr Staalesen til DN.
Staalesen er også saksordfører for denne saken i kommunal- og forvaltningskomiteen.
Forrige uke uttalte Norges fremste ekspert på nettopp avhendingsloven, jusprofessor Harald Anderssen ved BI, at lovforslaget var både faglig svakt og demokratisk uakseptabelt.
Anderssen uttalte også at han mente Stortinget måtte opptre som voksne i denne saken, og sende forslaget i retur.
Mener utredningen er svak
Det vil nå Ap ta Anderssen opp på.
– Dette lovforslaget er rett og slett skremmende dårlig. Forslagene ble karakterisert som «skrivebordsforslag» og det kom tunge faglige innvendinger under høringen. Det er rett og slett ikke forsvarlig for Stortinget å behandle et lovforslag på et så dårlig grunnlag, sier Staalesen i en pressemelding.
Lovforslaget er utredet i en norsk offentlig utredning (NOU) fra 2009. Flere aktører, som Eiendom Norge, NBBL og jusprofessor Anderssen, har påpekt at flere av lovforslagene ikke er behandlet i denne utredningen.
Regjeringens lovforslag har til hensikt å minke antall konflikter i bolighandel. Ap er ikke overbevist om at loven vil lykkes med det.
– Vi er ikke imot å gjøre endringer i loven, men vi mener endringene må begrunnes bedre. Vi må ha mer kunnskap for å gjøre endringer som flere aktører mener er radikale, og som omfatter så mange, sier Staalesen.
Høyre: Uaktuelt å sende tilbake loven
Høyres boligpolitiske talsperson Mari Holm Lønseth er uenig med Ap i at lovforslaget er for dårlig utredet.
– Jeg mener det er et godt balansert regulering. Det har vært ute på flere høringer, og flere aktører har fått gi sine innspill, sier hun.
Det er uaktuelt for regjeringspartiene å sende lovforslaget i retur, ifølge Lønseth.
– Vi tar det på alvor at bolighandel oppleves som utrygt i dag, det må vi gjøre noe med. Sendes forslaget tilbake, vil det gå lang tid før vi får en tryggere bolighandel.
– Er dere sikre på at forslaget vil fungere som tenkt, når så mange aktører påpeker at man ikke egentlig vet hva konsekvensene er uten en utredning på plass?
– Vi registrerer høringsinnspillene, og kan være med å diskutere hva som kan gjøres annerledes, sier Lønseth. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.