Forholdet mellom fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og norsk-iranske Bahareh Letnes har fått stor oppmerksomhet de siste ukene. Det hele startet da det ble kjent at statsråden hadde dratt på ferie til Iran uten å melde fra til regjeringen. Han tok også med seg jobbtelefonen, noe Politiets sikkerhetstjeneste advarer mot.

Internt i Sandbergs parti har hans beskrivelse av Iran og deltagelse på arrangementer i regi av ambassaden i landet også ført til reaksjoner. I februar var han blant annet med på feiringen av den islamske revolusjonsdagen.

Da var også Letnes, som flyktet fra Iran til Norge på 2000-tallet, til stede. Det var imidlertid ikke regimet hun flyktet fra, og ved forrige valg uttrykte hun støtte til president Hassan Rouhani på Instagram. Letnes har forklart at hun fryktet å bli tvangsgiftet eller æresdrept i Iran.

Hennes bror fikk i motsetning til Letnes ikke asyl i Norge. Han er kritiker av det iranske regimet. Dette bekrefter Letnes overfor DN.

Hun ønsker ikke å kommentere saken nærmere, og vil heller ikke svare på spørsmål. Per Sandberg vil heller ikke kommentere saken.

Kritiske innlegg

DN har sett gjennom flere av Facebook-kontoene til broren. På disse kontoene kommer det frem kraftig kritikk mot regimet i Iran.

I 2016 publiserte han et bilde av en gruppe som står foran rådhuset i Oslo. De holder en plakat der det står at den islamske republikken Iran er en «terrorstat».

På et annet bilde fra desember 2017 står han foran en plakat med samme budskap med et bilde av den fengslede, iranske menneskerettsforkjemperen Abdolfattah Soltani.

Faksimile fra Facebook profilen til Bahareh Letnes bror
Faksimile fra Facebook profilen til Bahareh Letnes bror (Foto: Skjermdump fra Facebook)

I et annet innlegg fra 2016 står flere med en plakat som har følgende tekst på norsk:

«Fordøm det morderiske regimet i Den islamske republikken av Iran».

I 2014 la han ut en karikatur av Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, på Facebook. Khomeini er tegnet sammen med blant andre Adolf Hitler og Josef Stalin.

Broren holder ikke lenger til i Norge, ettersom han fikk avslag på søknad om opphold. Han har de siste dagene, senest lørdag morgen, lagt ut nye meldinger på Facebook fra et annet land i Europa. DN har ikke lykkes med å komme i kontakt med ham.

UDI sier at de ikke vil kommentere saken.

Ikke så mye sharia

Letnes og Sandberg stilte opp for et intervju samen på NRK tidligere i august. Da ble Letnes spurt om sharialovene i Iran.

– Dere må ikke blande Iran så mye med sharia. Man kan vel si at rundt 20 til 30 prosent av iransk lov er sharia. Grunnlaget for iransk lov kan sammenlignes med den franske loven, sa hun.

Letnes sa også at ikke så mange ble pisket om dagen.

– Det er mange kvinner som har blir pisket, men kanskje bare én eller to om dagen. Vi snakker om et land med 85 millioner innbyggere. De blir pisket hvis de bryter lover, som å drikke alkohol eller gå helt uten hijab, sa hun.

Sandberg har understreket at hans ferie ikke må tolkes som støtte til regimet. Hos NRK ble også han spurt om sharialover i landet.

– Dette kan jeg veldig lite om, men både når jeg var i Iran i 2016 og nå registrerer jeg at det er nyanser. Vi badet sammen, selv om Bahareh måtte ha en betydelig bekledning på seg. Jeg så unge folk gå hånd i hånd. Vi skal selvfølgelig jobbe for at iranere skal få de samme rettighetene som oss, men det gjør vi ikke ved å vende ryggen til folket, sa han.

Skal svare Stortinget

Statsminister Erna Solberg (H) har så langt understreket at hun har tillit til Sandberg. Til uken skal hun svare på en rekke spørsmål fra Stortinget. Disse handler blant annet om det har vært flere sikkerhetsbrudd i regjeringen og om Sandbergs telefon er blitt kompromittert.

Spørsmålene ble stilt i forrige uke, og i helgen har det skjedd nye utviklinger. I et intervju med TV 2 har Sandbergs datter fortalt at han ikke informerte Statsministerens kontor om turen til Iran fordi han var redd for at det ville lekke til hans ekskone Line Miriam Sandberg.

Søndag skriver Adresseavisen at både Per Sandberg og Line Miriam Sandberg har sendt bekymringsmeldinger om hverandre til Statsministerens kontor tidligere i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Volkswagen Polo GTI og Suzuki Swift Sport i DNs bil-duell
Disse to spreke småtassene byr på kjøreglede i bøtter og spann.
02:16
Publisert: