Per Sandberg trekker seg som fiskeriminister mandag, og blir erstattet av veteran Harald Tom Nesvik i Fremskrittspartiet. Dette ble bekreftet etter statsråd klokken 13.

Flere medier, inkludert DN, meldte om utskiftningen tidligere på dagen.

Statsminister Erna Solberg og nyutnevnt fiskeriminister Harald Tom Nesvik på Slottsplassen.
Statsminister Erna Solberg og nyutnevnt fiskeriminister Harald Tom Nesvik på Slottsplassen. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Brøt retningslinjer

De siste ukene har debatten rundt Per Sandbergs reise til Iran sammen med sin kjæreste Bahareh Letnes (28) rast. Statsminister Solberg har kritisert statsråden for å ha brutt flere regler, både når det gjelder sikkerhet og informering vedrørende ferieplanene. Det var DN som først omtalte at Nærings- og fiskeridepartementet ikke kjente til at Sandberg var i Iran.

Samtidig har hun understreket at hun fortsatt har tillit til ham.

En rekke sikkerhetseksperter har uttalt at Sandbergs jobbtelefon sannsynligvis ble overvåket da han tok den med til Iran på ferien, noe som har fått en rekke opposisjonspolitikere til å reagere. Sandberg har også tatt med seg jobbtelefonen på tur til Kina, noe som først ble omtalt i DN.

Flere opposisjonspolitikere har åpnet for å ta saken til kontrollkomiteen. Statsministeren skal svare Stortinget om saken på mandag.

Ville unngå lekkasjer

Saken ble kjent i juli, men i helgen har den eskalert ytterligere. Først gikk Sandbergs datter Charlotte Kjær Sandberg ut i TV 2 og forsvarte faren på lørdag. Ifølge henne unnlot hun å varsle for å unngå at ekskona, statssekretær Line Miriam Sandberg, skulle lekke ferieturen til mediene.

På søndag meldte Adresseavisen at Line Miriam Sandberg sendte en bekymringsmelding til Statsministerens kontor om sin eksmanns kjæresteforhold med Letnes. Dette skal Sandberg ha svart på med å sende en egen bekymringsmelding.

Helgens nyheter har fått flere til å spekulere i om Sandbergs tid som statsråd er over. Mandag viser det seg at Sandberg trekker seg.

Regimekritisk bror fikk asylavslag

Forholdet mellom Sandberg og Letnes har fått stor oppmerksomhet. 28-åringen flyktet fra Iran til Norge på 2000-tallet i frykt for tvangsekteskap. Hun fikk avslag på flere asylsøknader og skulle bli sendt tilbake til Iran, men ble avvist på grensen.

I sosiale medier har hun uttrykt støtte til Irans president Hassan Rouhani. Letnes og Sandberg har også deltatt på flere arrangementer i regi av den iranske ambassaden. Internt i Frp har dette ført til sterke reaksjoner.

Søndag kunne Dagens Næringsliv fortelle at Bahareh Letnes bror har forsøkt å få asyl i Norge. Han er politisk aktivist og kjemper mot regimet, men har fått avslag på asylsøknaden og forlatt Norge. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere fiskeriminister Per Sandberg: - Det er vemodig, det er trist
Håpet kongen i statsråd helt til siste stund skulle si nei.
01:45
Publisert: