– Det vil være et stykke på veien i kampen mot de store kjedenes profitt på barnehager, sier SV-leder Audun Lysbakken.
I januar stemte Stortinget ned venstresidens forslag om lovforbud mot profitt på barnehagedrift.
I et ferskt nytt forslag vil SV og Rødt legge hindringer i veien for at de store kommersielle kjedene kjøper barnehager drevet av foreldre og ideelle organisasjoner når slike kommer for salg.
– Vi er imot profitt på barnehagedrift – på inntekter som kommer fra skattepenger og fra foreldrebetaling. Etter det Ap, Sp og KrF har sagt tidligere, bør de kunne støtte dette nye forslaget, sier Lysbakken.
Tjener penger
Telemarksforskning har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet nettopp levert en rapport om gevinstuttak i barnehagesektoren. Forskerne finner at barnehager eid av kjeder har høyere overskudd enn andre private barnehager. Samtidig har barnehager eid av de dominerende kjedene lavere bemanning per barn enn andre.
– De rene utbyttene som betales til eierne, er marginale. Men salg av dyre konsulenttjenester innad i konsernene, eiendomstransaksjoner og annet, er også profitt, sier SVs Lysbakken.
Han sier han er sikker på at det nye forslaget vil få støtte fra barnehageforeldre og ideelle drivere.
Konsentrasjon
I forslaget peker SV og Rødt på at stadig flere barnehager har gått over til å drives av kommersielle aksjeselskaper gjennom de siste årene.
Ifølge partiene var andelen barnehager drevet som aksjeselskaper 31,7 prosent i 2010. Da gikk 46,4 prosent av barnehagebarna i slike. I 2016 var de tilsvarende tallene 46,5 prosent og 58,8 prosent.
SV og Rødt viser også til at halvparten av barna som går i private barnehager går i barnehager eid av de fire største selskapene – Læringsverkstedet, FUS/Trygge barnehager, Norlandia og Espira. Videre heter det at det foregår en konsentrasjon der små barnehager drevet av foreldre eller ideelle organisasjoner i økende grad kjøpes opp av kjedene.
Senere
DN kunne tirsdag fortelle om oppkjøpsfondet Altor som går inn i Gnist barnehager med sikte på å bidra til å bygge selskapet opp til en ny stor barnehageaktør.
SVs og Rødts forslag om å bremse oppkjøp ved å gi kommunene forkjøpsrett, vil uansett ikke bli en realitet før tidligst helt på tampen av 2018.
– Det er utelukket at et så vidt sent fremsatt forslag kan behandles før Stortingets sommerferie. Det betyr tidligst oktober. Trolig blir det også aktuelt med høring av berørte parter slik at det vil ta enda mer tid, sier leder Roy Steffensen (Frp) i Stortingets utdannings- og forskningskomité.
Opposisjonen og regjeringens samarbeidspartner KrF uttaler seg ikke om barnehageforslaget få dager etter at det ble lagt frem mandag.
– Vi trenger mer tid til å studere dette. Selv om KrF som kjent er positive til ideelle organisasjoners drift av barnehager, sier KrF-talsmann Hans Fredrik Grøvan.(Vilkår)