– Da EU kom med sin Arktis-plan, sa jeg at dette ville bli utfordrende for Norge. Da ble jeg ledd av. Men jeg tror jeg hadde et poeng, jeg, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Som DN omtalte mandag ble det ingen signering av en Grønn Allianse med EU under årets klimatoppmøte fordi Norge og EU ikke er enige om hva som skal stå i avtaleteksten.

Det hele har kokt ned til en uenighet om oljepolitikk, viser avtaleutkast DN har tilgang til.

Norge har ønsket å få EU med på formuleringer som støtter en videre norsk oljeaktivitet etter 2030, noe EU har avvist. EU på sin side prøver å få Norge med på at olje og gass skal forbli i bakken i Arktis, i tråd med EUs Arktis-plan. Det har Norge strittet i mot.

EU la i fjor frem sin plan for Arktis som innebærer en stans i olje- og gassaktiviteten, samt et ønske om å ikke kjøpe hydrokarboner fra regionen. I et intervju med DN i fjor høst sa den da nyslåtte klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) at han ikke var bekymret for signalene fra EU om Arktis.

– Som både Jonas og jeg gjorde i UD: Det sies mye om Arktis i Brussel, man kan sitte her oppe og være sint på det, eller man kan reise og snakke med dem. Jeg er ganske trygg på at den samtalen vil ende opp med en god forståelse, sier Eide i fjor.

Tror ikke EU gir seg

Hauge mener nå realitetene innhenter Norge.

– EU forventer at Norge skal bidra også der det gjør vondt og vanskelig. Man kan stille seg spørsmål om det blir en avtale i det hele tatt - hvis ikke Norge godtar utfasing av oljevirksomhet i Arktis. Jeg tror ikke EU vil gi seg, sier Bellona-lederen.

Slik så det ut da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Europakommisjonens president Ursula von der Leyen i februar la frem at Norge og EU vil inngå en Grønn Allianse. Nå har forhandlingene om avtalen endt i en uenighet om oljepolitikk.
Slik så det ut da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Europakommisjonens president Ursula von der Leyen i februar la frem at Norge og EU vil inngå en Grønn Allianse. Nå har forhandlingene om avtalen endt i en uenighet om oljepolitikk. (Foto: Gunnar Lier)

I en felleserklæring fra i sommer ga EU en uvanlig sterk støtte til at Norge skal kunne fortsette å lete og investere i olje- og gassproduksjon også etter 2030. Under klimatoppmøtet skjerpet EU sine klimaambisjoner: I 2030 skal unionen ha kuttet minst 57 prosent av sine klimautslipp sammenlignet med 1990. I forhandlingene om den grønne alliansen, har ikke EU villet gjenta ordlyden fra i sommer.

Det er ikke så rart, ifølge Hauge.

– Fellesforståelsen fra i sommer var bare med Europakommisjonen. Det er noe annet enn å forhandle med alle EU-land, som Norge nå gjør. Her har flere presset på for Arktis-politikken, sier Hauge.

Etter det DN får opplyst må en avtale med Norge godkjennes av alle medlemslandene i Rådet.

– Det er ingen grunn til å at vi skal ha noen støtte fra EU for å fortsette leting etter olje og gass, sier Ola Elvestuen i Venstre.
– Det er ingen grunn til å at vi skal ha noen støtte fra EU for å fortsette leting etter olje og gass, sier Ola Elvestuen i Venstre. (Foto: Annika Byrde/NTB)

«Meningsløst»

Ola Elvestuen i Venstre kaller Norges forsøk på å få EU med på langsiktig støtte for norsk olje og gassvirksomhet, for «meningsløst». Elvestuen mener EU ser at signaleffekten av dette vil være ødeleggende overfor andre land som vurderer om de skal fortsette med letevirksomhet eller ikke.

– Ville ikke en regjering med Venstre gjort akkurat det samme?

– Venstre ville jobbet for at en regjering med Venstre ikke ville gjort det samme. Det er helt unødvendig å dra dette inn i en sånn avtale. Det er ingen grunn til å at vi skal ha noen støtte fra EU for å fortsette leting etter olje og gass, sier Elvestuen.

MDGs nyvalgte leder Arild Hermstad kaller Støre og regjeringen for «en bremsekloss».

– Det er flaut at Norge prøver å lage en grønn industriavtale med EU som skal forplikte EU til å si ja til norsk fossil energi. Regjeringen insisterer altså på formuleringer som grønnvasker norsk olje og gass, og viser med dette at de ikke er interessert i å bidra på et ordentlig grønt skifte i Europa, sier Hermstad.

Orientere Stortinget

Å inngå en industriavtale med EU har vært et prestisjeprosjekt for Støre-regjeringen, og står nedfelt i Hurdalsplattformen. Det ene formålet har vært å bygge opp grønne industrier i samarbeid med EU. Det andre formålet med en sånn avtale, har vært å omgå brexittoll på norske batterier.

Fra 2027 vil el-biler med norske batterier bli ilagt en toll på ti prosent dersom bilen eksporteres mellom EU og Storbritannia. Toll er ikke en del av EØS, derfor regnes Norge som et tredjeland i brexitavtalen.

Regjeringens tanke er å knytte seg så tett på EU gjennom et grønt samarbeid at vi unngår å stemples som tredjeland.

Etter en rekke avtaleutkast frem og tilbake mellom Oslo og Brussel, har ikke partene kommet i mål ennå. Etter det DN er kjent med, har ikke Norge sendt noe nytt utkast i retur til EU, men heller bedt om et møte med Europakommisjonen.

Arbeidet fortsetter

Utenriksdepartementet (UD) er blitt forelagt kritikken, og viser til tidligere svar fra statssekretær Erling Rimestad (Ap).

Han skriver i en epost at regjeringen ønsker å videreutvikle samarbeidet med EU og arbeider for å etablere en grønn allianse med EU.

– Formålet med en grønn allianse er å kutte utslipp, ivareta miljøhensyn og skape arbeidsplasser gjennom en grønn, rettferdig omstilling og grønt industripartnerskap. Samtalene om utformingen av en slik allianse har pågått over noe tid. En grønn allianse skal være i samsvar med regjeringens etablerte politikk, skriver Rimestad.

Om fremdriften skriver han:

– Dette er pågående forhandlinger som vi ser frem til å dele mer konkret informasjon om når resultatet foreligger.

Europakommisjonens talsperson Tim McPhie skrev nylig til DN:

– Vårt arbeid med Norge fortsetter, og vi er begge har forpliktet oss til å sluttføre den Grønne Alliansen så snart som mulig.

Vil ha redegjørelse

Hauge i Bellona mener regjeringen bør orientere Stortinget om hva konsekvensene blir dersom en avtale ikke kommer på plass.

– Norges stahet ødelegger for de andre næringene. Dette bør Stortinget få en redegjørelse om så raskt som mulig, sier Hauge.

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mener saken viser at EU og von der Leyen sier tydelig i fra om at det ikke kan bli en grønn allianse før Norge tar klimaansvar.

– Kravet deres om å droppe nye olje- og gassfelt i Arktis er helt i tråd med det vi og resten av norsk og internasjonal miljøbevegelse har kjempet for i årevis. Skal vi unngå farlige klimaendringer er det ikke rom for mer olje og gass. Skal regjeringen holde 1,5 gradersmålet i live, slik Støre har uttalt, er det ingen tvil om at et oljefritt Arktis er veien videre, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.