Tirsdag herjet en alvorlig skogbrann i Moss hvor til sammen hundre boliger ble evakuert, meldte NRK. Et av hjelpemidlene som ble tatt i bruk for å slukke flammene, var helikopter. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, der Hans Kristian Madsen er seksjonssjef, har hatt ekstra helikopterbemanning frem og tilbake siden mai. På det meste har det vært 11 helikoptre i beredskap. Normal beredskap er ett helikopter stasjonert på Torp i perioden 15. april til 15. august. Idet brannfaren øker, øker også beredskapen. Helikoptrene flyttes da til de områdene der behovet er størst.

1 Nå på lørdag kommer sankthansaften, den store «bålbrenningsdagen». Hvordan er forberedelsene?

– Når det ser slik ut som det gjør nå, med mye vegetasjon som er merket av den tørre perioden, kan det som ser grønt og fint ut, være brannfarlig. Jeg vil advare sterkt mot å tenne bål uten å ha kontaktet lokal brannstasjon først. Det generelle bålforbudet for skog og mark gjelder fortsatt fra 15. april til 15. september.

2 Hva skal man gjøre dersom man ønsker å tenne et bål på sankthans?

Hans Kristian Madsen er seksjonssjef for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Hans Kristian Madsen er seksjonssjef for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (Foto: Nicklas Knudsen)

– Budskap nummer én er å snakke med lokalt brannvesen. Så må man gjøre en liten analyse over hva som kan gå galt, og ikke minst hva man gjør dersom det går galt. Man må ha en bitte liten beredskapsplan, og dersom man er i tvil – ikke tenn på.

3 Hva konkret innebærer den forsterkede beredskapen?

– Det betyr at vi setter ut flere helikoptre. Vi har nå tre som er satt i beredskap. Det ene var i bruk i Moss under arbeidet med å slukke skogbrannen tidligere denne uken. Så har vi ett helikopter på Kjeller og ett på Værnes. Fra fredag forsterker vi med ytterligere ett helikopter stasjonert på Torp. Over helgen vil vi ta avgjørelsen om videre beredskap.

4 Hvor mye har den forsterkede skogbrannberedskapen kostet?

– Jeg har ikke summen foran meg akkurat nå, men dette øker fra dag til dag.

5 Dersom fristelsen for grillede pølser blir for stor, hva kan konsekvensene bli om man tenner et bål i skogen?

– Nå har vi sett at politiet har vært ute å bøtelagt de som brenner uten tillatelse. Det er vi veldig fornøyd med. Jeg har sett at det har vært bøter opp mot 6000 kroner.(Vilkår)

Berit Svendsen: - Vi er helt uenige i konkurransetilsynets vedtak
Telenors opptreden knyttet til konkurrentenes utbygging av mobilnett i Norge gjør at Konkurransetilsynet ilegger det største gebyret de noensinne har ilagt for brudd på konkurransereglene, 788 millioner kroner.
01:24
Publisert: