Tirsdag morgen ble det kjent at Berit Svendsen går av som sjef for Telenor Norge. Det har i de siste ukene stormet rundt selskapet, siden det i august ble rapportert at konsernsjef Sigve Brekke ville bytte henne ut.

Nærings- og fiskeridepartementet er den største eieren til Telenor, og i forrige uke ble det kjent at departementet hadde fått en orientering om situasjonen fra styreleder Gunn Wærsted. Samme uke opplyste næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til Stortinget (H) at departementet ikke så noen grunn til å gå inn i saken.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har flere ganger understreket at han ikke ser på konflikten i Telenor som en sak for departementet han styrer. Her i Arendal med sin politiske rådgiver Hannah Sumeja Atic.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har flere ganger understreket at han ikke ser på konflikten i Telenor som en sak for departementet han styrer. Her i Arendal med sin politiske rådgiver Hannah Sumeja Atic. (Foto: Gunnar Lier)

Fikk samme orientering

Nå kommer det frem nye detaljer om dialogen mellom departementet og Telenor i perioden frem mot Svendsens avgang. Telenor-styreleder Wærsted forteller følgende til DN:

– Med bakgrunn at det har vært skrevet mye om Telenor i mediene, ringte jeg departementet, på administrativt nivå – ikke statsråden, på torsdag og tilbød en orientering om fakta. Det takker departementet ja til.

Hva slags informasjon ga du til departementet?

– Akkurat den samme informasjonen som jeg har gitt i dag, sier Wærsted.

Det hun sa i dag oppsummerer hun slik:

– Nå i dag har vi gitt fullstendig informasjon om det som har vært diskutert. Blant annet om tilbudet ledelsen har gitt til Berit Svendsen, som ikke vært fremme i mediene før. Når det gjelder andre opplysninger, ønsker jeg ikke å gå i detalj på det, sier Wærsted.

Lederutvikling

Hun understreker at det viktige for styret er å få frem hvordan konsernet jobber med utvikling av ledere og rullering av ulike poster.

Tilbudet hun sikter til var at Svendsen kunne bli ny styreleder i Telenor Norge og fortsette som sjef i Skandinavia. I dag har Wærsted fortalt pressen at partene ikke klarte å komme frem til en avtale om en ny rolle Svendsen kunne fortsette med i selskapet.

Samme dag som departementet fikk orienteringen svarte Isaksen dette til Stortinget:

– Forvaltningen av selskapet hører under styret. Herunder skal styret sørge for forsvarlig organisering av virksomheten. Med bakgrunn i dette har departementet, som aksjeeier, ikke sett det som naturlig å gå inn i de påstandene som er fremkommet i media i det siste vedrørende forhold knyttet til konsernledelsen i Telenor.

Roste Svendsen

Tidligere på tirsdag understreket næringsminister Isaksen at det er styret som har ansvaret for forvaltningen av selskapet, og at det måtte svare på spørsmål om endringene i konsernledelsen. Han roste samtidig Svendsen.

– Det er en erfaren, profilert og dyktig næringslivsleder som nå forlater Telenor. Jeg er sikker på at vi kommer til å se Berit Svendsen i andre viktige stillinger og verv i fremtiden også, hvis hun selv ønsker det, sa Isaksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Skal vi ha en petroleumsnæring i fremtiden, må det være tilgjengelig areal
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) overtok fredag kontornøklene etter sin forgjenger Terje Søviknes.
00:44
Publisert: