Bill Browder (58) har i over 15 år vært Vladimir Putins argeste kritiker og motstander utenfor Russland. I et intervju med DN forteller Browder at invasjonen av Ukraina dessverre viser at han hele tiden hadde rett, og han oppfordrer alle, inkludert Norge, til å være enda sterkere i klypen mot Russland.

Browder er særlig opprørt over at Norge har gitt unntak fra EU-sanksjonene og lar russiske skip å lande fangst i norske havner. Browder mener DNs avsløringer om at oligarken og milliardæren Vitalij Orlov tjener store penger i Norge illustrerer nettopp dette problemet.

– Det er helt uforståelig at Norge tillater dette. Dette er en dugnad, og hvis det er noe land i verden som har råd til å sanksjonere Russland, så er det Norge, sier Browder.

Han bare blåser av den norske forklaringen om at det er viktig for Norge å holde dialogen med Russland åpen for å forvalte fiskeriressursene i nord.

– Det er det tynneste argumentet jeg har hørt på lenge, fordi all erfaring viser at dialog med Russland er umulig. Uansett, fiskeriforvaltning må rett og slett vente i en situasjon der ukrainere dør hver eneste dag i Putins krig.

Browder slenger samtidig på en kraftig refs til hurtigmatkjeden McDonald's, som trakk seg ut av Russland til hornmusikk og fanfarer og erklærte at det ikke var «i tråd med McDonald's’ verdier» å være i landet. DN har senere avslørt at noe av fisken russiske skip leverer i Norge havner i McDonald's fiskeburgere i Norge og Europa.

Investor Bill Browder bruker nå all sin tid på kampen mot Vladimir Putin.
Investor Bill Browder bruker nå all sin tid på kampen mot Vladimir Putin. (Foto: Gunnar Lier)

Tre krav til Norge

Browder er fornøyd med de vestlige sanksjonene mot Russland, men han mener de kan bli enda tøffere. Han etterlyser også enda mer våpenhjelp til Ukraina.

Når det gjelder Norge lister han opp tre konkrete krav, som han mener kan bidra til å bekjempe Russland og redde liv i Ukraina:

  • Alle russiske skip må nektes adgang til norske havner og norske havområder. Det gjelder både fiskerifartøyer, fraktskip og fritidsbåter/yachter.
  • Nekte alle russiske borgere innreise til Norge, med unntak for dissidenter og russere som beviselig er opposisjonelle til Putin-regimet.

– Jeg har ingen sympati med russere som nå flykter fordi de personlig kan bli rammet. Hvor var disse da Putin startet krigen? All min sympati ligger hos ukrainerne, sier Browder, og peker samtidig på den store sikkerhetsrisikoen med titusener russere i Vesten, infiltrert av de russiske etterretningstjenestene.

  • Produsere så mye gass og olje som mulig for å avhjelpe energikrisen.

– Europa har her satt seg selv i en meget vanskelig situasjon med å stole på Putin og russisk energi, så min sympati er meget begrenset. På den positive siden kan dette sette fart på det grønne energiskiftet.

Nei til makspris på olje og gass

Norske diplomater har den senere tid rapportert at Norge stadig oftere omtales som krigsprofitører rundt om i europeiske hovedsteder, og krefter i Brussel har luftet forslag om et pristak på olje og gass i solidaritet.

Browder sier han er sterkt imot å gripe inn i markedet på denne måten, noe han mener kun skaper ulovlige gråmarkeder og svartebørshandel. Han viser blant annet til Tyrkia som nå kjøper rabattert russisk olje, for umiddelbart å snu seg rundt å selge oljen videre til markedspris.

– Norge og energiselskaper verden over får nå store ekstrainntekter på grunn av krigen. De kan gjerne beskattes hardere, men pengene bør ikke gå til rike land i Europa. Pengene bør gå til Ukraina og ukrainske flyktninger, og fattige land som er på randen av hungerkatastrofe på grunn av de høye energiprisene, sier Browder.

Opportunistisk og kortsiktig

Browder etterlyser også handling fra brorparten av de ikke-vestlige landene i verden, som har erklært seg som nøytrale og driver business as usual med Russland. Han peker særlig på de store som India, Kina, Brasil og Sør-Afrika.

– De rike landene vil saktens klare seg, men land som India, Kina og Tyrkia er opportunistiske og kortsiktige når de kjøper billig olje fra Russland. I det store bildet er det ingen som lider mer på grunn av krigen enn de ikke-vestlige landene, spesielt på grunn av de høye matprisene, sier Browder.

Han er klar på at sanksjoner virker, men ikke alene, og de er mindre effektive når ikke alle er med. Han mener alle midler må tas i bruk, til vekten blir så høy at Putin faller.

– Jeg vil ha full økonomisk og politisk embargo av Russland. Det inkluderer at all russisk eiendom og midler i utlandet må beslaglegges, og alle barn, koner og elskerinner av russiske oligarker må settes på flyet hjem til Russland, sier Browder.

Han sier det særlig er viktig å ta oligarkene, fordi de forvalter pengene som gjør det mulig for Putin å fortsette krigen.

Browder beskriver dagens Russland som et enmannsshow ledet av president Putin, som er stadig mer besatt av makt og penger. Han sier den eneste løsningen er Putins fall, og han er ikke redd for at hans etterfølger blir enda verre.

– Hvordan er det mulig å bli verre enn Putin? Hvordan kan det bli verre enn en mann som startet en krig og slakter titusener av uskyldige og truer med atomvåpen? Det kan ikke bli verre enn Putin, sier Browder.

For Browder selv betyr kampen mot Putin et liv med sikkerhetsvakter, der han aldri kan ta samme vei til kontoret to dager på rad.

– Man blir vant til det, og det er helt nødvendig når man ser hvor mange som brått faller ut av vinduer og blir akutt forgiftet, sier Browder lakonisk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.