Tirsdag ble SSBs ansatte informert om at organisasjonens konstituerte direktør, Birger Vikøren, ikke ønsker å fortsette i stillingen permanent.

Han tok over som sjef etter at Christine Meyer trekk seg i november etter en konflikt med finansminister Siv Jensen. Jensen har fått kritikk fra Stortinget får sin håndtering av saken.

– SSB er en spennende organisasjon med viktige oppgaver og flinke folk. Det har derfor vært et vanskelig valg om jeg skulle søke på åremålsstillingen som administrerende direktør i SSB. Men jeg måtte til slutt erkjenne at mitt faglige hjerte ligger i Norges Bank, sier Vikøren til DN.

Går tilbake

Han ser frem til å returnere til sin opprinnelige jobb.

– Jeg har hatt permisjon fra min stilling i Norges Bank, og går tilbake til jobben som stabsdirektør der jeg fortsatt har mye ugjort. Min opprinnelige kontrakt som leder av byrået går til 22. mai, sier han.

Imidlertid har departementet bedt ham fortsette til en ny administrerende direktør kommer på plass, opplyser Vikøren.

– Jeg har derfor sagt meg villig til å lede SSB frem til 31. august. SSB er for tiden inne i en periode med store omstillinger og et spennende høringsarbeid om forslaget til en ny statistikklov. Jeg vil sammen med ledergruppen bruke tiden de neste månedene til å legge et godt grunnlag for den videre utviklingen av SSB, sier han.

Stanset endringer

Christine Meyer kom på kant med Siv Jensen på grunn av endringene hun ville gjøre i byrået. Meyer ønsket blant annet å flytte en rekke forskere fra forskningsavdelingen i SSB.

Striden mellom de to har i stor grad handlet om hvorvidt og hvor lenge Finansdepartementet støttet endringene eller ikke. Ifølge Jensen gjorde ikke departementet det, mens Meyer sier at hun lenge opplevde støtte.

Da Vikøren ble sjef stanset han raskt endringsprosessen for å vente på Statistikklovutvalget, som kom tidligere i år.(Vilkår)

Slik kan du sjekke solforholdene på visning
Carsten Pihl forbrukerrådgiver hos Norges Eiendomsmeglerforbund viser hvordan du kan sjekke solforholdene når du skal kjøpe bolig
02:29
Publisert: