Samme uke som Bø-ordfører Sture Pedersen tok et oppgjør med skatteflyktninger som ikke flyttet reelt til Bø, har Dæhlie nå lagt ut sin enebolig i skatteparadiset for salg, skriver VG.

Pedersen bekrefter at han har snakket med Dæhlie om at sistnevnte planlegger å flytte fra Bø.

– Jeg syns det er helt greit at Dæhlie flytter fra Bø. Jeg har snakket en del med han om det i sommer og syns det er en god avgjørelse for å få ro rundt skattespørsmålet, sier Pedersen til DN.

I år kuttet nordlandskommunen den kommunale delen av formuesskatten fra 0,7 til 0,2 prosent. Sammen med den statlige delen har Bø nå den laveste formuesskattesatsen i landet på 0,35 prosent, mot 0,85 prosent i resten av Norge. Det fikk i underkant av 20 formuende til å melde flytting til «Norges Monaco».

«Velkommen tilbake til oss»

Andre som syns det er helt greit at Dæhlie flytter fra Bø, er ordfører Hege Svendsen i Eidsvoll kommune. Svendsen håper Dæhlie vender tilbake til Eidsvoll, hvor han bodde før han skiftet bostedsadresse til Bø i Vesterålen.

– Dæhlie er selvsagt hjertelig velkommen hjem, sier Svendsen til DN.

Dæhlie og familien bodde fra 2019 et år i Eidsvoll kommune, hvor han fortsatt skal eie en leilighet.

– Vi håper han kommer tilbake, og skal ta godt imot ham, sier Svendsen.

Ordfører i Eidsvoll kommune, Hege Svendsen (AP).
Ordfører i Eidsvoll kommune, Hege Svendsen (AP). (Foto: Eidsvoll kommune)

Svendsen understreker at hun ikke vet noe om Dæhlies flytteplaner.

– Han har mange prosjekter her, og er en god bidragsyter, en vi har god dialog med og som bidrar til utvikling i kommunen, sier Svendsen.

Ordfører Hans Thues i Nannestad kommune, hvor Dæhlie og familien bodde fra 1993 til 2019, ønsker også skilegenden velkommen tilbake dit.

– Jeg aner ingenting om hans flytteplaner, men han er hjertelig velkommen til oss, sier Thues.

– Dæhlie er en hyggelig kar som har dype røtter her. Vi trenger folk som ham som liker bygda. Han skal få en kopp kaffe om han vender tilbake hit, sier ordføreren og ler.

Prosjektet

DN var til stede i Bø da Dæhlie holdt en tale for lokale næringslivsaktører, politikere og flere av kommunens nye formuende innbyggere i sommer.

Under talen fortalte Dæhlie om hvor fantastisk naturen i hans nye hjemkommune er, hvor hyggelige nordnorske naboer han har fått, og at han skulle i gang med å bygge 25 boliger i Bø og 120 boliger i nærregionen.

DN har forsøkt å komme i kontakt med Dæhlie søndag, men han har foreløpig ikke besvart henvendelsene.

Ordfører Sture Pedersen (H) i Bø i Vesterålen syns det er helt greit at Dæhlie og familien flytter fra Bø. – Jeg syns det er en god avgjørelse for å få ro rundt skattespørsmålet, sier han.
Ordfører Sture Pedersen (H) i Bø i Vesterålen syns det er helt greit at Dæhlie og familien flytter fra Bø. – Jeg syns det er en god avgjørelse for å få ro rundt skattespørsmålet, sier han. (Foto: Elin Høyland)

Den tidligere langrennsløperen har tidligere ikke lagt skjul på at han flyttet nordover som følge av den lave formuesskattesatsen i kommunen. For skatteåret 2019 hadde han en formue på over 400 millioner, og betalte 5,5 millioner kroner i skatt. Ved å flytte til Bø kan han spare over to millioner kroner i året i skatt. Dæhlie sa opprinnelig at flyttingen i første omgang er et prøveprosjekt i ett år.

Nå kan det altså se ut som om prosjektet er i ferd med å bli avsluttet.

– Prosjektet fortsetter, selv om Dæhlie og familien flytter fra Bø. Det har ikke noe med hans investering å gjøre. Det er mange som har støttet prosjektet uten å flytte hit, sier Bø-ordføreren.

– Så lenge folk fortsetter å investere, er jeg fornøyd. Samme hvor de bor, legger han til.

Pedersen sier at han ikke har fått noen signaler på at andre følger etter Dæhlie og flytter fra kommunen, men at det derimot snart kommer to nye tilflyttere til Bø. Ordføreren vil ikke si noe mer om hvem de to tilflytterne er, men at de kommer med fersk kapital.

– Enkelte vil bare skrive om skattereduksjon, men dette prosjektet handler om å sette søkelyset på privat næringsliv i kommunen. En av tiltakene for å få til det er å sette ned skattene, og det vil vi fortsette med, sier Pedersen.

Ingen flytteplaner

Eidsvoll mistet to av sine mest formuende innbyggere da Dæhlie's mangeårige forretningspartner, eiendomsinvestoren og mangemillionærene Ole Martin Almeli og kona Magny Almeli, meldte flytting til Bø på grunn av den lave formuesskattesatsen.

Almeli-paret sa den gang til DN at det var en tilfeldighet at de flyttet hit samtidig som forretningspartner Dæhlie.

Bø i Vesterålen. Ole Martin Almeli og Magny Almeli. ---
Bø i Vesterålen. Ole Martin Almeli og Magny Almeli. --- (Foto: Elin Høyland)

– Det har til nå vært ukjent for meg at Dæhlie skal flytte fra Bø, sier Magny Almeli til DN.

Sammen har Dæhlie og Almeli utviklet flere eiendomsprosjekter i østlandsområdet. Blant annet i Dal og Råholt. I 2016 gikk de to eiendomsinvestorene sammen om et gigantprosjekt på Dal. Almeli og Dæhlie har en rekke næringseiendommer i Eidsvoll sentrum.

Almeli-paret har sammen med byggmester Håkon Ulriksen i Bø opprettet tre selskaper som står bak flere kommende eiendomsprosjekter i kommunen.

– Vi pendler frem og tilbake til Bø og har ingen planer om å flytte. Vi blir værende og fortsetter driften av de nye selskapene, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.