Det har snart gått to uker siden myndighetene innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid for å motvirke spredningen av koronaviruset i Norge. Det skjedde 12. mars, og da skulle det i utgangspunktet vare i to uker. Nå har helsedirektør Bjørn Guldvog anbefalt at det fortsetter fremover.

– De neste ukene blir utfordrende for alle, men hvis vi lykkes vil vi kunne lette på tiltakene om noen uker og sakte men sikkert vende tilbake til en type normal, sier han.

Guldvog holdt en orientering til pressen hos Helsedirektoratet før regjeringens pressekonferanse klokken 16. Både Guldvog og Folkehelseinstituttet-direktør Camilla Stoltenberg var med på video.

– Vi må også ha planer for hva vi gjør hvis vi ikke lykkes med å stanse spredningen, sa Guldvog, som mener tallene som kommer inn i de kommende dagene vil bli avgjørende for å vurdere tiltak fremover, sier Guldvog.

Dette er tiltakene

Helsedirektoratet har kommet med anbefalinger til regjeringen om åtte tiltak:

  • Stenging av barnehager og skoler.
  • Stenging av virksomheter som fysioterapauter, kiropraktorer og optikere dersom de ikke kan følge myndighetenes pålegg om smittevern.
  • Stenging av arrangementer, treningssentre, svømmehaller, frisører og hudpleie.
  • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet.
  • Personer som ankommer Norge skal oppholde seg i karantene i 14 dager.
  • Personer som har hatt nærkontakt med smittede skal være i karantene i 14 dager etter kontakten.
  • Personer som er mistenkt smittet eller bekreftet smittet skal oppholde seg i isolering.
  • Alle helseinstitusjoner skal innføre adgangskontroll og alminnelig besøksstans.

Direktoratet anbefaler videreføring av samtlige tiltak, med noen justeringer. Det går på at man vurderer justeringer når det gjelder stenging av barnehager og skoler, på grunn av sårbare barn og de økonomiske konsekvensene ved at foreldre må passe barn og ikke jobber.

I tillegg mener direktoratet det bør legges til rette for drift via digital kommunikasjon for noen virksomheter, og at man eventuelt kan øke testing for å få bedre oversikt med tanke på at personer som har hatt nærkontakt med smittede skal oppholde seg i karantene i 14 dager.

Regjeringen bestemmer

Guldvog presiserer at det er regjeringen som fatter vedtakene etter anbefalinger fra direktoratet, i motsetning til slik det var i forrige omgang.

– Det er regjeringen som nå ønsker å fatte disse vedtakene, noe som vi mener er klokt. Denne situasjonen er blitt så komplisert og omfatter så mange samfunnsarenaer at det er unaturlig at vedtakene treffes av helsemyndighetene alene, sier han.

Så langt har 12 mennesker mistet livet av koronaviruset i Norge.

La frem scenarioer

Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg la også frem en ny risikovurdering, som inneholder flere scenarier.

  • I det verste er 145.950 smittet etter påske. Dette kan bli resultatet dersom Norge gjennomfører få tiltak eller tiltak som er lite effektive.
  • I dette scenarioet så vil hver person som bli smittet viderebringe dette til 2,4 personer. Da vil antall sykehusinnleggelser gå fra omlag 520 personer 30. mars og opp til 3650 13. april, mens intensivpasienter øker fra 70 til 500 i samme periode.

Stoltenberg understreker at FHI ikke tror Norge er i denne banen, samtidig som det ikke er sikkert. Dette er det verste scenarioet per nå, og langt verre enn scenarioet med et lavere smittetall på 0,9. Med et slikt tall anslår FHI at 60 personer vil ligge på intensiven og 200 vil trenge sykehusbehandling etter den samme perioden.

– Det er ingen modeller som kan forutsi koronavirusepidemiens utvikling presist. Og det er stor usikkerhet om tallene i vår modell, altså resultatene. Og den er fremdeles under utvikling, sier Stoltenberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.