Regjeringen stanser kompensasjonen til Bø kommune i Vesterålen for redusert formuesskatt i 2022, melder kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding fredag.

− Det er urimelig om andre kommuner skal finansiere reduserte inntekter for Bø som følge av redusert formuesskatt. Regjeringen vil derfor ikke kompensere kommunen for eventuelle tap som følger av redusert formuesskatt i 2022, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

VG omtalte saken først.

– En offensiv ordfører

Bø-ordføreren har ikke planer om å endre formuesskatten.

– Det er ikke en sønderknust ordfører du snakker med i kveld, sier ordfører Sture Pedersen til DN.

– Jeg er glad for at det fremdeles er en mulighet for å differensiere formuesskatten. Regjeringen signaliserte tidlig at en eventuell kompensasjon skulle bort. De har klargjort at kompensasjonen for i år skal fortsatt betales. Foreløpig har vi ikke fått fem øre i kompensasjon for i år, sier Pedersen.

Han forteller at han har ambisjoner om å ta en prat med kommunalministeren.

– Jeg må forholde meg til enhver sittende regjeringen, og jeg fortsetter å være en offensiv ordfører som skal drive offensiv nærings- og distriktspolitikk, skape nye arbeidsplasser og få flere folk til å flytte til kommunen. Dersom vi får opp folketallet, viser det at dette har vært en suksess.

– Blir det vanskeligere for dere å holde på den lave formuesskatten nå?

– Det blir selvsagt vanskeligere hvis vi går med underskudd, men foreløpig mener jeg at de positive sidene veier opp for det.

Fikk skattesmell

I fjor kuttet nordlandskommunen den kommunale delen av formuesskatten fra 0,7 til 0,2 prosent. Sammen med den statlige delen fikk Bø med det landets laveste formueskattesats på 0,35 prosent, mot 0,85 prosent i resten av Norge.

Det fikk i underkant av 20 formuende til å melde flytting til «Norges Monaco», inkludert skilegenden og investoren Bjørn Dæhlie som den gang omtalte at flyttingen i første omgang var et prøveprosjekt. I slutten av oktober ble det kjent at Dæhlie forlater Bø og i starten av november fikk han solgt huset.

Som DN har omtalt tidligere mistet Bø millioner av kroner i statlige overføringer gjennom den såkalte utjevningsordningen.

Prisen for kommunen var en skattesmell på over ti millioner kroner – penger kommunen ikke har ettersom formuesskatten ble kraftig kuttet.

Redningen ble regjeringen, som garanterte Bø de tapte utjevningskronene for 2021 og 2022.

Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) stopper den statlige støtten til Bø kommune.
Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) stopper den statlige støtten til Bø kommune. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB)

Gram har sendt et brev til Bø kommune, der beskjeden er at den nye regjeringen ikke vil følge opp Solberg-regjeringens politikk i 2022:

– I praksis har den tidligere regjeringen laget et system der de andre kommunene finansierer reduserte skatteinntekter for Bø, som har innført lavere formuesskatt. Slik kan vi ikke ha det, sier Gram til VG, som meldte om saken først fredag.

Varslet før valget

Før valget varslet Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik full stans i den økonomiske nødhjelpen til kommunen, dersom det ble regjeringsskifte.

– Midler som ikke er utbetalt og som det er rimelig å sette grenser for, vil selvsagt ikke bli utbetalt. Det er ikke fellesskapet som skal ta regningen for dårlig høyrepolitikk, uttalte hun til DN.

Støre-regjeringen stopper kompensasjonen for kommende budsjettår.

− Bø har budsjettert med disse inntektene, og det vil være krevende for kommunen om disse inntektene for 2021 faller bort nå. For å sikre forutsigbarhet vil også denne regjeringen dekke deler av Bøs tap for 2021, sier Gram.

Regjeringen vil komme tilbake til størrelsen på denne kompensasjonen i 2021 når de har tall over tap som følger av redusert formuesskatt i kommunen.

Det er en del av det kommunale handlingsrommet at kommuner har anledning til å redusere formuesskatten for sine innbyggere. Det er likevel den enkelte kommunen som må bære belastningen av redusert formuesskatt hvis de velger å gjøre dette. Neste år har Bø kommune mulighet til å endre vedtaket om redusert formuesskatt for 2022.

− Dersom kommunen velger å ikke gjøre dette, er det kommunens egen prioritering. Jeg mener det blir feil at kostnadene da skal veltes over på andre kommuner, sier Gram.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.