Et samlet landsstyre i Fremskrittspartiet vedtok onsdag kveld at partiet i regjeringen krever full stans i nye bypakker med bompenger. Det kan føre til at planlagte veiutbygginger i Tromsø og flere andre byområder stopper opp, frykter Tromsøs ordfører Kristin Røymo (Ap).

– Det viser et desperat Fremskrittsparti. Fremskrittspartiet kaster Tromsø under bussen i fortvilelse over dårlige meningsmålinger. Jeg håper de voksne i regjeringen stanser dette, sier Røymo.

Statsminister Erna Solberg (H) lovet i valgkampen i 2013 å bevilge fem milliarder kroner til veiutbygging i Tromsø-området. Kommunen har vedtatt en bypakke med utbygging av veier og kollektivtrafikk for åtte milliarder kroner, der kommunen betaler halvparten ved å innføre bompenger.

Tromsø og flere andre byer har ventet lenge på å forhandle med Samferdselsdepartementet om bypakker med bompengefinansiering. Tromsø har ventet halvannet år på å få forhandle, men kan nå miste pengene til veiutbygging om regjeringen stanser bypakkene.

– Dette vil være katastrofalt for Tromsø. Vi har ikke bygget nye veiløsninger siden 90-tallet, samtidig som byen har vokst voldsomt, sier Røymo.

Skal forhandle

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier at han ikke er overrasket over kritikken fra Tromsøs ordfører.

– Det er ikke noe nytt at Tromsøs ordfører er ivrig etter å innføre bompenger.

– Hvilke konsekvenser får Fremskrittspartiets krav om regjeringen må innføre full stans i nye bypakker for veiutbygging i Tromsø og andre byer?

– Det er all grunn til å gå kritisk gjennom de bypakkene som er lagt frem. Nå skal vi forhandle med de andre regjeringspartiene og se hvilket gjennomslag vi kan få i spørsmålet, sier Dale.

Røymo mener regjeringen løper fra tidligere løfter og endrer spillereglene underveis i behandlingen av byenes veiutbygging.

– Vi har jobbet i syv år slik departementet har bedt oss om. Vi har så ventet halvannet år på å få forhandle med departementet. Dette er trenering. Det er totalt useriøst. Min bønn går til de voksne i regjeringen om at de setter foten ned.

– Vi har folk og varer som skal frem, og kan ikke finansiere dette alene. Fremskrittspartiet svikter Tromsø. De har ingen alternativer. Vi kan ikke vente i åtte år til. Det er veldig skuffende hvordan regjeringen behandler Tromsø og andre byer, sier Røymo.

Dale og syv andre personer fra regjeringspartiene skal nå diskutere Fremskrittspartiets krav i bompengestriden.

– Nå skal vi først forhandle med de andre regjeringspartiene, og så får vi se hvilke konsekvenser dette får for bypakkene, sier Dale. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.