Demonstrasjoner, verbale basketak, og politikerforakt: Motstanden mot bompenger er stor. Nå trapper det nye politiske partiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» opp kampen før kommunevalget.

– Vi vil bli større en KrF. Gjerne større en noen andre partier også, sier partigrunnlegger og nestor Frode Myrhol.

Han er gruppeleder for de i alt tre bommotstanderne i Stavanger bystyre.

KrF har fire representanter, mens Venstre har seks, MDG fire og SV tre lokale folkevalgte i byen.

Stiller flere

Det var etableringen av en bompengering på Nord-Jæren som ga folkeaksjonen et løft og bystyreplasser for fire år siden.

Siden lokalvalget i 2015 har bompengemotstanderne samlet over 5000 underskrifter og blitt formelt registrert som politisk parti. Dette gjør det lettere å få registrert lister ved valget denne høsten.

I Rogaland skal bompengepartiet ifølge Myrhol nå stille liste ved fylkestingsvalget pluss i kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Klepp.

– På Vestland blir det liste i fylket, dessuten er Bergen og Alver klare. (Alver er kommunene Lindås, Radøy og Meland, sammenslått fra 1. januar 2020) Dessuten arbeides det for å få til lister i Askøy og Øygarden, sier Myrhol.

Folkeaksjonen mot mer bompenger har hatt medvind i vestlandshovedstaden i det siste. I en meningsmåling for BT og VG tidligere i mars, fikk bompartiet en oppslutning på 6,9 prosent i Bergen. Det var ett prosentpoeng bak Frp. KrF lå på 2,3 prosent og Venstre på 3,9 prosent i denne målingen. Ved 2015-valget fikk til sammenligning KrF 4,1 prosent, Venstre 5,4 og Miljøpartiet De Grønne 4,5 prosent av stemmene.

Liten knute i Drammen

Østpå skal folkeaksjonen mot mer bompenger ifølge Myrhol stille lister ved fylkestingsvalget i Oslo, Viken og Telemark/Vestfold (også sammenslått fra 2020).

Blant kommunene skal Skien og Porsgrunn være klare, mens folkeaksjonen håper å få på plass liste i Tønsberg og Bamble helt på tampen av fristen.

I den såkalte Buskerudbypakken er det planlagt et stort antall bomstasjoner i og rundt Drammen. En kommende bomring har medført lokale protester.

Myrhol sier det likevel er et lite problem i Drammen som kan gjøre det vanskelig å stille partiliste.

– Det er på grunn av ordet «mer». Vi heter Folkeaksjonen mot mer bompenger. I Drammen vil de ikke ha bomring i det hele tatt, sier Myrhol. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.