– Bompengene bør vesentlig opp i neste periode for å få ned biltrafikken og sikre penger til de store kollektivprosjektene som ikke er finansiert, sier Berg til Dagbladet.

Miljø- og samferdselsbyråden i Oslo, sier de ikke vil ta imot regjeringens tilbud om større statlig finansiering av bypakkene mot en reduksjon i bompengene. Hun er svært kritisk til regjeringens bompengeavtale.

– Bomavtalen er en seier for Frp, men en elendig avtale for barna og fremtidens generasjoner. Kloden koker, Amazonas brenner og vi har kortere tid enn noensinne til å kutte utslippene. Da er det helt feil medisin å kutte bompengene, sier Berg til NTB.

Dale: – Helt vanvittig

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener MDGs utspill er «helt vanvittig».

– Byrådet i Oslo vil si nei til mellom 5 og 6 milliarder kroner i drahjelp fra staten til bomkutt og kollektiv! Her skal bilistene svi også når de ikke trenger det! Det er altså helt vanvittig!, skriver han på Twitter.

Etter uker med eskalerende konflikt om bompenger la statsminister Erna Solberg (H) fredag frem en skisse til løsning som Venstre, Frp og KrF enten måtte godta, eller si takk for seg i regjeringen. Alle tre partier godtok skissen.

I statsministerens forslag vil hun blant annet tilby kommunene å øke det statlige bidraget til fra 50 til 66 prosent i bypakkene. Av økningen på 16 prosentpoeng skal åtte gå til å kutte bompenger og åtte til kollektivutbygging.

Vil kutte kollektivprisene

Det er imidlertid opp til hver enkelt kommune å takke ja eller nei til tilbudet. For MDG i Oslo er det uaktuelt å si ja.

– Regjeringa vil bygge dyre og unødvendige motorveier inn til storbyene og gir kun penger til kollektivtransporten dersom vi reduserer bompengene – noe som vil øke trafikken. Det er dårlig nytt for alle som vil puste ren luft, la barna gå trygt til skolen, eller vil sykle uten hjertet i halsen, sier Berg.

MDG ønsker heller å kutte kollektivprisene med 20 prosent i Oslo og Akershus. Ruter har beregnet at dette vil koste rundt 700 millioner kroner.

Et slikt kutt betyr at en enkeltbillett vil koste 29 mot dagens 36 kroner og et månedskort kan koste ned mot 600 kroner.

Vil ha mer bompenger i Bergen

MDG i Bergen er også kritiske til regjeringens bompengeavtale.

– Denne byen trenger faktisk mer bompenger for å nå målsettingene om mindre utslipp, enda bedre luft, mindre støy og mer plass, sier førstekandidat Thor Haakon Bakke til Bergens Tidende.

Det usikkert hva bompengeavtalen konkret vil bety for trafikken i Bergen. Statsminister Erna Solberg (H) hevdet lørdag overfor avisen at den ikke ville føre til økt trafikk. Det tviler Bakke på. Han mener at regjeringen saboterer videre trafikknedgang i Bergen.

– Økte bompenger er åpenbart hovedårsaken til trafikknedgangen som har tjent bergenserne og klimaet godt, sier Bakke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.