Etter at det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom jordbruksorganisasjonene og staten, skal jordbruksoppgjøret nå til behandling i Stortinget 16. juni. Nå starter bøndene aksjoneringen med en traktorkolonne på E39 i Breim i Gloppen i retning Sandane fra klokka 10.

Flere markeringer kan ventes

Bondelagsleder i Sogn og Fjordane sier aksjonene ikke vil gå utover forbrukerne.

– Forbrukerne er våre viktigste allierte, så det kommer ikke til å gå veldig hardt utover folk flest, sier bondelagsleder i Sogn og Fjordane, Anders Felde, til NRK torsdag.

Han sier de vil samarbeide med publikum for å unngå problemer med trafikkavviklingen.

Fremover kan det ventes ulike markeringer fra bønder for å skape oppmerksomhet rundt landbruket.

– Vi kommer nok til å markere fremover nå, det blir en viss oppmerksomhet rundt landbruket. Den måten de produserer mat på, skal vi prøve å profilere i de dagene som kommer, sa Lars Petter Bertnes NRKs politiske kvarter torsdag.

Bondelagsleder Anders Felde er klar for å kjempe.

– Vi ruster selvsagt til kamp. Vi skal vise hvorfor vi ikke greide å bli enige med staten, sier Felde.

– Politisk spill

Morten Ørsal Johansen, Frps landbrukspolitiske talsmann, mener jordbruksorganisasjonene takket nei til avtalen for å gi drahjelp til Senterpartiet i valgkampen, ikke fordi avtalen ikke var god nok.

– Dette er et politisk spill, det dreier seg ikke om penger. Sp skal ikke tape ansikt i valgkampen, sa han i Politisk kvarter på NRK torsdag.

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, sier det ikke handler om spill, men om realiteter.

– Vi skal ha en levende norsk matproduksjon. Stortinget har vedtatt et mål om å tette inntektsgapet. Det er en viktig verdikjede for landet, og det må være lønnsomt å produsere mat, mener Slagsvold Vedum.

Statens tilbud i årets oppgjør har en høyere ramme enn sluttresultatet som Bondelaget aksepterte i fjor og året før, men langt under årets krav på 1,45 milliarder kroner. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.