Kristiansand kommune går langt for å hindre misbruk av flybonuspoeng og andre favører de ansatte nyter godt av. Kommunen forbyr all registrering av fordelskort, og opptjening og bruk av bonuspoeng.

Reisebyråforbindelsen pålegges dessuten å slette registreringen av alle fordelskort i ansattes brukerprofil én gang i året.

Ordfører Harald Furre sier den mangeårige praksisen er veloverveid.

– Vi forbyr all registrering og poengbruk. Kanskje går vi da glipp av noen rabatter eller favører på nye jobbreiser. Den klassiske problemstillingen er imidlertid om noen ville ha bestilt dyrere billetter og tjenester enn ellers hvis det var opptjening av poeng på fly, hotell og lignende. Så regelen er gjennomtenkt, sier Furre.

Det er en velkjent problemstilling at ansatte kan fristes til å velge flyreiser basert på hvor de får bonuspoeng, og ikke etter hva som er billigst for arbeidsgiver.

Nye regler fra nyttår

1. januar i år trådte en ny skatteforskrift i kraft.

Hittil har den enkelte ansatte hatt plikt til å melde inn for eksempel private flyreiser gjort med bonuspoeng opptjent på jobben. Heretter skal arbeidsgiver skatteinnberette ansattes flybonusbruk, og dessuten betale arbeidsgiveravgift på fordelen.

Kristiansand kommunens personalreglement har inneholdt de skarpe bestemmelsene i årrekke – lenge før forskriften som endrer skattepraksis for fordeler i jobb kom i år.

Det er på spørsmål fra Miljøpartiet De Grønnes politikere i Kristiansand at ordføreren svarer ved å vise til personalhåndboken for de ansatte:

«Da det ikke kan kontrolleres om opptjente bonuspoeng ved tjenestereiser brukes til private reiser, skal ikke ansatte registrere fordelskort ved tjenestereiser og bruk av fly, hotell, leiebil og tog o.l..

Leverandør av tjenestereiser skal slette registreringen av alle fordelskort i brukerprofilen en gang pr. år for ansatte i kommunen.»

Hverken kommunen eller reisebyrået kan slette bonuskort de enkelte ansatte måtte ha, men reisebyrået kan slette registreringen av et bonuskort i sine systemer – slik at den ansatte ikke lenger opparbeider seg bonuspoeng ved å reise på jobbens regning.

Kan koste kommunene

Store reisebyråer med mange firmakunder peker på at Kristiansand-bestemmelsene ikke får særlig effekt hvis ansatte ikke selv er lojale mot reglene.

– Vi kan registrere at det ikke skal gjøres opptjening av bonuspoeng ved kjøp. Men det finnes likevel en hel rekke metoder for å registrere bonuspoeng i etterkant. Det kan skje ved innsjekking på en flyplass eller på nettet opptil flere måneder etter en reise. Som reisebyrå har vi dessuten ingen mulighet til å sjekke eller slette faktisk opptjente bonuspoeng, sier administrerende direktør Per Arne Villadsen i reisebyrået Berg-Hansen.

Kollega Bernt Roger Eliassen i BCD Travel deler innvendingene. Han peker dessuten på at profesjonelle kunder taper rabatter og reiser for dyrt dersom de også forbyr de ansatte å bruke bonusopptjening på nye tjenestereiser.

– Løsningen vi anbefaler, er å forby å bruke bonuspoeng opptjent på jobb til private reiser. Vi har fått flere hundre spørsmål og henvendelser om råd etter forskriftsendringen fra årsskiftet. Flertallet, kanskje 80 prosent, velger forbud. Jeg kjenner bare to tilfeller der det er valgt å slette all bonuspoengopptjening, sier Eliassen.

Nei i staten

Som DN tidligere har skrevet, har store bedrifter som Telenor, Equinor, DNB og Lyse forbudt sine ansatte å bruke bonuspoeng opptjent gjennom jobben til private flyreiser.

Det samme forbudet gjelder statsansatte.

Seniorrådgiver Harald Sundlo i Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) sier at bonuspoengene kan brukes til å bestille nye jobbreiser.

Det er opp til den enkelte statlige arbeidsgiver hvorvidt de ansatte kan bruke bonuspoeng fra jobben til å oppgradere sine flyreiser eller å få tilgang til flyplasslounger.

Nektet kommuneansatte rabatter

I sitt svar til MDG i Kristiansand skriver ordfører Harald Furre at det er «kommunens arbeidsgiverpolitikk å ha tillit til at våre medarbeidere følger reglene i personalhåndboken og vedtatte etiske retningslinjer».

Han viser også til at det er slått ned på andre typer bonusavtaler. Vinteren for to år siden ble kommunen gjort oppmerksom på at kommunalt ansatte ved Aquarama-bygget fikk rabatter på byggets apotek, kafé og badeland.

«Da Rådmannen ble gjort klar over dette, ble praksisen umiddelbart avsluttet», opplyser ordføreren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne omstridte typen kan ha sørget for at brexit avlyses. I tillegg får han kjeft for et klistremerke på bilen han kjører
02:53
Publisert: