Forhåpentlig er det ikke et varsel om den tid som skal komme. Men når Verdens økonomiske forum (WEF) starter i den billedskjønne alpebyen Davos, er det varslet temperaturer ned mot minus 22 grader.

Årets møte er det 47. i rekken og det største hittil. Hele 3.000 deltagere fra 99 land er påmeldt.

Blant dem er både statsledere, kongelige og næringslivstopper, og vel så viktig som de rundt 400 seminarene er den uformelle praten i pausene og om kvelden.

Norsk regjeringstrio

Fra regjeringens side deltar statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Brende var selv administrerende direktør i WEF før han overtok som utenriksminister. Han mener møtet i Davos tar opp viktige spørsmål.

– Behovet for fremtidsrettet ledelse er stort. Partnerskap mellom ledere i privat sektor og myndigheter er nødvendig. Vi må sammen stå opp mot proteksjonisme og enkle løsninger på komplekse problemer. Møtet i Davos blir en viktig møteplass for nye initiativ og idéutveksling om dette, sier Brende.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit står også på deltagerlisten, i likhet med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og norske næringslivsledere som Telenor-sjef Sigve Brekke og Yara-sjef Svein Tore Holsether.

Vil påvirke oss

Blant internasjonale deltagere som utmerker seg, er FNs nye generalsekretær António Guterres, Kinas president Xi Jinping og John Kerry, som har Davos som endestasjon for sitt siste besøk i Europa som utenriksminister i USA.

Fire av fem deltagere er menn, og gjennomsnittsalderen er over 50 år. Men ifølge arrangørene er årets deltagerliste den mest mangfoldige hittil.

– Verden i dag er multipolar, både geopolitisk og geoøkonomisk. Vi må tilpasse oss til denne nye konteksten. Samtidig må vi styrke de globale båndene, sier Klaus Schwab, den 78 år gamle økonomen som står bak forumet.

Richard Samans, en av direktørene i WEF, kaller møte en «arbeidsprosess» der det er et uttalt mål å påvirke måten vi tenker på.

Det skjer blant annet ved at moteord og resonnementer fra de mange møtene i Davos nesten umerkelig siver inn i den politiske debatten, inkludert i utspill som våre egne ledere kommer med.

Vinnere og tapere

Schwab mener svak økonomisk vekst er ett av de viktigste problemene verdenslederne må ta tak i fremover. I dag ligger den globale vekstraten på rundt 3 prosent.

– Det er ikke nok til å løse de store utfordringene vi står overfor i verden. Vi må blåse nytt liv i den globale veksten, mener Schwab.

Han mener samtidig at det økonomiske systemet må bli mer inkluderende.

– Enhver markedsøkonomi vil produsere vinnere og tapere. Men systemet vil kun være bærekraftig hvis det er nok solidaritet mellom vinnerne og taperne, sier Davos-gründeren.

Når han nå åpner dørene i Davos, er taperne riktignok ikke invitert.

Møtene begynner tirsdag og varer til fredag. Samme kveld tas Donald Trump i ed som ny president i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.