Som NTB meldte mandag, kommer trolig endringene i regjeringen fredag. Da er det ventet at utenriksminister Børge Brende (H) vil bli takket av for å bli president i Verdens økonomiske forum (WEF).

Ny fart i spekulasjonene om at Bakke-Jensen overtar som forsvarsminister ble det da han var med Ine Eriksen Søreide (H) til Garnisonen i Porsanger onsdag.

– Han er med fordi han er fra Finnmark, sier kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i Forsvarsdepartementet til NTB.

Tema for dagen er styrkingen av Forsvaret i Finnmark gjennom landmaktproposisjonen og statsbudsjettet for 2018, heter det hos Forsvarsdepartementet.

Første kvinne

Søreide er det eneste navnet som trekkes frem som ny utenriksminister, og hun blir i så fall første kvinne i jobben. 41-åringen fra Lørenskog har representert Oslo på Stortinget siden 2005.

Usikkerheten later til å være større rundt hvem som eventuelt overtar hennes jobb i Forsvarsdepartementet. Foruten Bakke-Jensen (52) fra Båtsfjord i Finnmark er Bård Glad Pedersen blant navnene som nevnes, ifølge Aftenposten.

41-åringen fra Sortland i Nordland er i dag informasjonsdirektør i Statoil, men var så sent som for to år siden statssekretær i Utenriksdepartementet. Han har også erfaring som politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet.

At han i likhet med Bakke-Jensen er nordlending, trekkes frem som en fordel når arbeidet med regjeringens plan for Hæren og Heimevernet skal forankres i Nord-Norge og på Stortinget.

– Dropper EU-minister

Dersom Bakke-Jensen blir ny forsvarsminister, må regjeringen vurdere hvem som skal erstatte ham – eller om posten skal stå tom. Ap-leder Jonas Gahr Støre slo før valget fast at han ville fjerne posten som EU/EØS-minister ved valgseier. Ifølge VG vurderer statsminister Erna Solberg (H) selv å droppe ministerposten, som hun opprettet for fire år siden.

Hvor vidt dette stemmer vil hun selvsagt ikke bekrefte på forhånd, selv om NTB gjorde et visst forsøk etter onsdagens spørretime:

– I en tid hvor brexit-forhandlingene går inn i en avgjørende fase, hvor viktig blir det å beholde en egen europaminister fremover?

– Ha ha, det er veldig viktig at regjeringen har et offensivt arbeid knyttet til brexit. Og det har vi. Når det gjelder spørsmål om hvordan jeg organiserer regjeringen, så tenker jeg at dere må vente og se.

Sonderinger

Før regjeringssonderingene med Venstre er sluttført, vil det neppe bli en større rokering av statsråder. NTB kjenner til at Fremskrittspartiet ikke planlegger endringer i denne omgang.

Tirsdag sa Solberg at sonderingene med Venstre om en utvidelse av regjeringen er i gang. Hun håper å komme i mål innen jul. Om hun har bestemt seg for hvem som blir Norges nye utenriksminister, kommenterer hun ikke.

– Spørsmål om fremtidige statsrådsskifter svarer jeg ikke på, sier hun.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sa det på denne måten da NTB mandag ville vite hva hun tenker om en mulig ny rolle i regjeringen:

– Jeg stortrives med det jeg gjør i dag. Hvordan sjefen disponerer mannskaper og tenker rundt det, er hennes beslutning, sa hun.(Vilkår)