Tidlig tirsdag ettermiddag ble Boris Johnson valgt som den nye lederen for det konservative regjeringspartiet i Storbritannia etter en uravstemning. Dermed blir han også britenes neste statsminister.

Johnson har tidligere vært både utenriksminister og ordfører i London.

Statsminister Erna Solberg (H) kjenner til den nye statsministeren fra da han var i begge postene.

– Jeg har møtt han under Nato-toppmøter og et par andre ganger mens han var utenriksminister. I tillegg møtte jeg han for en stund siden i forbindelse med De konservatives landsmøte da han var ordfører. Jeg synes han var en artig taler og flink til alt det der, sier hun.

– Først og fremst vil jeg gratulere ham med at han er valgt. Det å være statsminister i Storbritannia er et viktig verv, også for Norge. Vi har et sterkt og godt økonomisk samarbeid, og de er vår viktigste handelspartner, sier statsministeren.

Statsminister Erna Solberg kjenner Johnson fra før av.
Statsminister Erna Solberg kjenner Johnson fra før av. (Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix)

Omstridt skikkelse

Johnson er svært omstridt både i og utenfor De konservative. I 2004 mistet han jobben som nestleder og i skyggekabinettet etter å ha benektet at han hadde et forhold med en spaltist i The Telegraph, noe som viste seg å stemme. Han har også kommet med en rekke kontroversielle uttalelser om kvinner, afrikanere og andre statsledere.

Det trekkes ofte frem at Johnson i forkant av folkeavstemningen sa at Storbritannia betaler 350 millioner pund i uken til EU, noe som ikke stemmer.

– Han er en vittig og morsom politiker, så får tiden vise hvordan han blir som statsminister, sier Erna Solberg.

– Han har blant annet blitt mye kritisert for det feilaktige poenget om at man sender 350 millioner pund til EU i uken?

– Jeg tenker at i EU-valgkamper så er det mange ganger det er blitt sagt ting som ikke er helt korrekte i flere land.

Ikke som Trump

Flere har sammenlignet Johnson med Donald Trump, og han ble stemplet som den amerikanske presidentenes «puddel» da han tidligere i år unnlot å støtte den britiske ambassadøren i Washington.

– Minner han om Donald Trump?

– Det er ikke den opplevelsen jeg har hatt av ham. Når det gjelder brexit så er vi uenige, men samtidig merker jeg at det er en del spørsmål han er opptatt av, som for eksempel miljø, der han er av en helt annen støpning, sier Solberg.

Uenige om brexit

Mellom 2001 og 2008 var Johnson parlamentsmedlem, før han ble valgt inn igjen i 2015. Han var også en viktig frontfigur for brexit-kampanjen som vant frem under folkeavstemningen i 2016, og har varslet at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober, uansett om det er enighet om en avtale eller ikke.

– Jeg har vært politisk uenig med han når det gjelder brexit og hands standpunkt. Så får vi se om han klarer å skape en løsning bedre enn Theresa May, sier Solberg.

– Det som er viktig for oss er å opprettholde et godt samarbeid og finne ut hvordan vi håndterer brexit. Vi håper selvfølgelig ikke at det blir en hard en, men er forberedt på begge deler, legger hun til.

– Er du bekymret for hans syn på brexit?

– Ja, vi mener forholdet vårt til Storbritannia og Europa er best med en ordnet brexit. Det gir forutsigbarhet for alle, og jeg tror det kan bli veldig uheldig med en hard brexit. Men dette får britiske politikere ta seg av, så ivaretar vi norske interesser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.