– Avtalen var ventet etter at de tok seg tid og ledere på begge sider engasjerte seg i innspurten. Med et tysk formannskap og et EU bestående av land som ønsker et godt forhold til Storbritannia var det ikke overraskende at de gikk en ekstra runde for å få til en avtale fremfor en uordnet skilsmisse, sier Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, til DN.

Forhandlere fra Storbritannia og EU klarte julaften å enes om en handelsavtale, bare få dager før landet forlater EU. Støre vektlegger samtidig at vi ikke kjenner til detaljene i avtalen og at den fremdeles skal godkjennes av det britiske Parlamentet og EU-parlamentet.

Endrer ikke Arbeiderpartiets ståsted

I høst la Fellesforbundet press på Arbeiderpartiet, som er EØS-tilhenger, om å utrede alternativer til avtalen. Fellesforbundet meldte inn krav om å utrede alternativer til EØS-avtalen til vårens LO-kongress og det er ventet at LO vil støtte forslaget.

Støre bekreftet til Dagbladet i høst at det blir en utredning dersom han blir statsminister i 2021.

– Vi mener en utredning av handlingsrommet vi har innenfor avtalen vil være klokt. Arbeiderpartiet trenger ingen utredning av EØS-alternativer, men vi har aldri vært mot mer kunnskap, sa Støre til Dagbladet.

Brexit-enigheten påvirker ikke dette, bekrefter Støre til DN første juledag.

– Det er stor oppslutning om EØS-avtalen i Arbeiderpartiet. Det er enighet om at Norge utenfor EU har interesse av en avtale som sikrer norske arbeidsplasser, bedrifter, studenter og reisende – det ivaretar EØS-avtalen. Det endres ikke med at Storbritannia går ut av EU, det er britenes valg, sier Støre.

– Det er fortsatt sånn at Norge er blant landene i Europa som er mest tilknyttet EU gjennom handel og samarbeid, særlig nå med det grønne skiftet har Norge interesse av å utvikle sin industri og teknologi for å få de europeiske klimagassutslippene ned, fortsetter han.

– Ligger til grunn for regjeringsansvar

For flere i Nei til EU-bevegelsen blir handelsavtalen mellom Storbritannia og EU sett på som en mulighet til å ta en omkamp om EØS-avtalen.

– Frykter du at nordmenn skal ønske å kvitte seg med EØS-avtalen nå?

– Nei, sier Støre.

I Arbeiderpartiets partiprogram for 2021–2025 står det at de vil «stå opp for EØS-avtalen», samtidig som de har uttalt at SV, som har kalt avtalen «udemokratisk» og Senterpartiet, som ønsker Norge ut av avtalen, er de mest naturlige partnere i en eventuell regjering.

– Er du klar for å stå opp for EØS-avtalen i eventuelle regjeringsforhandlinger?

– Alle vet at for Arbeiderpartiet ligger EØS-avtalen, NATO-medlemskapet og trygg økonomisk politikk til grunn for regjeringsansvar. Slik var det i Jens Stoltenbergs tid og slik er det i vår tid. Det er et standpunkt det er bred oppslutning for i alle deler av Arbeiderpartiet.

Søreide: Påvirker ikke Norges forhold til EU og EØS

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) uttalte i et intervju med NTB at Brexit-enigheten er positivt for Storbritannia, Norge og EU. Hun mener ikke britenes avtale påvirker Norges forhold til EU og EØS.

– Nei, tvert imot. Det Storbritannia nå mister, er det nære forholdet de har gjennom at de går ut av det indre marked, det er noe vi fortsetter med. For oss vil for eksempel handel og personbevegelighet gå akkurat som i dag mellom oss og EU, og det er viktig fordi EU er både vårt største marked og vår nærmeste samarbeidspartner, sa Søreide til NTB.

Hun mener det er avgjørende for Norge at EØS-avtalen sikrer sømløs adgang til EUs indre marked.

– Det mister britene nå. Da er det selvfølgelig også sånn at handel mellom EU og Storbritannia blir mer komplisert enn det er i dag og det blir flere barrierer enn det er i dag, men det er et valg Storbritannia har tatt og det må vi respektere, sier utenriksministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.