Det var en tydelig irritert SV-leder som mandag morgen møtte pressen på Stortinget:

– Jeg er misfornøyd med hvor vi er nå. Det er pussig at det er regjeringspartiene som skrur opp temperaturen i en slik forhandling, sa Audun Lysbakken på vei inn i et statusmøte med de parlamentariske lederne i Arbeiderpartiet og Senterpartiet – Rigmor Aasrud og Marit Arnstad.

Da partiene kom ut igjen drøyt en time senere, var tonen en ganske annen.

– Nå syns jeg vi har en bedre prosess, sa Lysbakken.

– Nå ser jeg lysere på det. Nå har vi en mulighet til å komme videre på en konstruktiv måte.

Forsterkninger

SV har hele tiden vært tydelig på at de mener det ikke er grunnlag for å heise samtalene opp til de parlamentarisk lederne. Lysbakken understreker at forhandlingene fortsetter på finanskomiténivå, men med forsterkninger.

– Det kan også være oss parlamentariske ledere i noen sammenhenger, men det er rett og slett for å få større fremdrift og flere som kan jobbe, sier Lysbakken.

For Senterpartiet innebærer forsterkningen at de parlamentariske lederne blir koblet inn, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad.

Hun understreker at SVs lag er «mer enn bra nok»

– Men det er en stor jobb som skal gjøres, og det er den jobben vi skal gå videre med, sier hun.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud sa på vei inn i møtet mandag at hun har god tro på budsjettenighet innen finanskomiteen skal levere sin innstilling fredag.

– Vi jobber på og er optimistisk til å få til en avtale, gjentok hun etter møtets slutt.

Fire skisser

De parlamentariske lederne ble innkalt etter at de tre partienes finansbosser møtte veggen søndag kveld. De hadde da forhandlet i en snau uke.

Totalt fire løsningsskisser er lagt på bordet av regjeringspartiene, uten at det har latt seg gjøre å komme til enighet.

Lysbakken gjør det klart at den politiske avstanden fortsatt er «betydelig».

– Det må flyttes på mer penger hvis vi skal komme i mål. Men også på de andre områdene som er avgjørende for oss, for eksempel klimakutt, må mer på bordet, sa han etter mandagens statusmøte.

NRK melder mandag at partiene allerede har flyttet på godt over 3 milliarder kroner i forhandlingene.

Det er mer enn Venstre og KrF fikk flyttet på i forhandlingene etter forrige regjeringsskifte i 2013. Den gang ble det flyttet på 2,4 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.