Den mangeårige rådgiveren og statssekretæren til Erna Solberg, begynner til høsten som administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

Der får Julie M. Brodtkorb ansvaret for 2050 medlemsbedrifter med til sammen 30.000 ansatte.

– Da jeg først bestemte meg for å slutte ved Statsministerens kontor, hadde jeg lyst til å begynne i en jobb i næringslivet der jeg både kunne bruke min politiske kunnskap og organisasjonserfaring. Og jeg var veldig klar på at jeg ikke skulle inn i kommunikasjonsbransjen, sier Brodtkorb til DN.

Karantene

Julie Brodtkorb vet for mye om regjeringens planer kommende halvår og statsbudsjettet for 2018 til å begynne med en gang.

Karantenenemnda i regjeringsapparatet besluttet fredag i forrige uke å ilegge Brodtkorb karantene frem til 21. september. Frem til da får hun ikke lov til å jobbe for sin nye arbeidsgiver.

Arnstein Repstad, som leder hovedstyret i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), sier at de lenge har ønsket seg en administrerende direktør som Brodtkorb.

– Nåværende direktør har sittet i 16 år og det er nå klart at han skal gå av til høsten. For oss er det helt vesentlig å kunne ansette en person som har så inngående kunnskap om norsk politikk og gode kontakter inn mot det politiske miljøet. En veldig viktig del av vår virksomhet handler om næringspolitikk, sier Repstad.

Bulldoser

Hovedtyngden av medlemsbedriftene i MEF driver maskinell anleggsvirksomhet, men organiserer også skogsentreprenører, brønnborere og gjenvinnings- og avfallsbedrifter.

Foreningen er en frittstående bransje- og arbeidsgiverorganisasjon og har sine røtter fra Bulldosereiernes Landsforening som ble stiftet i 1948.

– Min påstand er at MEF generelt har vært for beskjeden overfor myndighetene og konkurrenter. Vi er litt for mye puddel, sier Repstad før Brodtkorb skyter inn:

– Så oppgaven min er å få dere til å bli litt mer av schæfer?

– Ja, men bare det ikke blir en kjøter, sier Repstad og ler.

Få med bransjen

Julie M. Brodtkorb sier at hun vil ha som mål at bransjeorganisasjonen kan delta aktivt i relevante politiske diskusjoner.

– Medlemsbedriftene i denne bransjen er helt avgjørende for å få på plass ny og viktig infrastruktur. Ta som eksempel en sak DN har skrevet mye om, beredskap og sikkerhet. Vannforsyning er et av de største beredskapstemaene som vi kanskje ikke har vært så opptatt av som vi burde. I Oslo har vi kun ett drikkevann. Skjer det noe med det, er vi satt ut alle mann, sier Brodtkorb.

Hun viser også til at MEF er aktive rundt lærlingspørsmål og det grønne skiftet.

– Uten nær dialog med denne sektoren, vil det ikke være mulig å få til et grønt skifte. Du kan ikke sette et krav til el-maskiner når de ikke eksisterer ennå, sier Brodtkorb.

– Men hvis Høyre forsvinner ut av regjering, vil du da ha noen nytte av dine politiske kontakter?

– Ja, min kontakt med hele det politiske miljøet vil være nyttig. Alle partier, uansett om de sitter i regjering eller ikke, er avhengig av å ha dialog med aktørene. Denne sektoren har et mål om å bli grønnere. Vi skal bidra til bedre infrastruktur og beredskap. Det å kunne systemet og vite hvem man skal ringe og sende brevene til, er viktig. Og både MEF og jeg er opptatt av at det skal gjøres etisk riktig, skikkelig og troverdig, sier Brodtkorb.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager Børge Lund «Lunch»
Tegneserieskaper Børge Lund viser hvordan tegneserien «Lunch» lages.
04:42
Publisert: