Under et dramatisk bystyremøte i Oslo vedtok opposisjonspartiene mistillit mot byråd Lan Marie Berg (MDG). Det betyr at byrådet går av.

Raymond Johansens (Ap) byråd gikk av. Nå vil han danne et nytt.
Raymond Johansens (Ap) byråd gikk av. Nå vil han danne et nytt. (Foto: Mikaela Berg)

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) blir i mellomtiden sittende som leder for et forretningsministerium.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er økte kostnader for Oslos nye reservevannløsning. Budsjettsprekken er på over fem milliarder kroner, noe Berg ble kjent med i desember i fjor, uten å informere bystyret som først fikk beskjed i mai i år.

Alvorlig situasjon for Oslo

Ordfører Marianne Borgen skal nå ta initiativ til at det dannes et nytt byråd med tilstrekkelig parlamentarisk støtte.

– Mistillit er nå fattet. I morgen tidlig vil jeg ha samtaler med samtlige gruppeledere i Oslo bystyre for å drøfte med dem hva vi nå bør gjøre og hvem de mener vi skal peke på for å etablere et nytt byråd, sa hun etter bystyremøtet onsdag.

Borgen vil ikke si noe om hvem hun vil peke på, men understreket at den politiske situasjonen i Oslo er lik selv etter Johansens kabinettsspørsmål.

– Jeg vil minne om at bystyrets sammensetning ikke har endret seg. Det politiske grunnlaget er det samme, sier hun.

Borgen mener det er alvorlig at byrådet må gå midt under en pandemi.

– Det er en trist situasjon og en alvorlig situasjon for byen, sa Borgen som understreket at det er viktig at Oslo raskt får på plass et nytt byråd.

– Kan det samme byrådet gå på igjen?

– Jeg vil ikke spekulere i sammensetning nå. Jeg begynner i morgen på arbeidet som er pålagt meg som ordfører etter kommuneloven, sa Borgen til DN.

Johansen vil danne nytt byråd

Raymond Johansen sa under en pressekonferanse at han vil forsøke å danne det samme byrådet som nettopp gikk av.

– Min ambisjon er å danne et nytt byråd som går ut fra MDG og SV, og et parlamentarisk samarbeid med Rødt. Jeg ønsker å fortsette, sier han.

Frem til det skjer sier Johansen at forretningsministeriet i all hovedsak kun vil gjøre det som trengs for trygg styring av byen, og vise stor tilbakeholdenhet med å fremme forslag og saker et nytt byråd ikke kan omgjøre.

Hvem som danner nytt byråd vil ikke bli klart før tidligst i morgen, men et sannsynlig utfall er at Ap, SV og MDG igjen danner byråd, med med støtte fra Rødt for å få flertall. Et eventuelt borgerlig byråd vil trenge støtte fra MDG for å få flertall, noe de fleste tror ikke vil skje.

Raymond Johansen under pressekonferansen etter bystyremøtet.
Raymond Johansen under pressekonferansen etter bystyremøtet. (Foto: Mikaela Berg)

Raymond Johansen kom ut på pressekonferansen uten munnbind:

– I går kveld sto vi her for å oppheve munnbind-påbudet, nå står jeg her fordi byrådet har gått av.

​Johansen understreket nok en gang at Lan Marie Berg har hans fulle støtte, og at han mener hun ikke har brutt opplysningsplikten.

​– Vi er uenig i mistillitsforslaget, og jeg stilte meg bak byråden, fordi vi mener at opplysningsplikten ikke er brutt, sier Johansen på spørsmål om ikke Berg kunne gått av og byrådet fortsette.

På spørsmål om han kan fortsette i et byråd med Berg som ny byråd, svarer Johansen at han kan svare først etter at ordfører Marianne Borgen har sondert muligheten for å etablere et nytt byråd, og han eventuelt får oppdraget.

Johansen ble spurt under pressekonferansen om han forsøkte å overtale Berg til å trekke seg.

– Jeg har ikke prøvd noe som helst. Jeg har vært tydelig på å støtte at opplysningsplikten ikke er brutt. Jeg har ikke behov for å gjengi telefonene jeg har hatt med aktørene i saken. Men det var ikke mulig å finne et annet utfall enn dette, sier han.

Ny posisjon uaktuelt for Berg

Lan Marie Berg møtte pressen etter dagens bystyremøte. Der slo hun fast at det ikke er aktuelt for henne å sitte i et nytt rødgrønt byråd.

– Det er ikke noen hemmelighet at jeg hadde planlagt å gå av som byråd etter sommeren for å vinne valget og sikre en stor grønn gruppe for Stortinget, sa hun.

Lan Marie Berg møtte pressen etter at byrådet gikk av.
Lan Marie Berg møtte pressen etter at byrådet gikk av. (Foto: Mikaela Berg)

Bare minutter etter at Rødt stemte for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) og dermed bidro til å felle det rødgrønne byrådet, sa Rødt-leder i Oslo, Eivor Evenrud, til DN at hun vil støtte et nytt rødgrønt byråd med Raymond Johansen i spissen.

– Jeg vil melde at vi ikke støtter et borgerlig byråd, og jeg vil anbefale Marianne Borgen om å peke på Raymond Johansen på nytt, sier Evenrud. Hun vil ikke si noe om Rødt selv kan havne i byråd etter nye forhandlinger.

Evenrud vil ikke si om det har vært full enighet internt i Rødt om å stemme for mistillitsforslaget mot Berg.

– Vi har vært mange som har vært involvert i saken og prosessen hele veien. Jeg skal ikke kommentere hvordan utfallet av voteringer har vært internt, men den har vært veldig tydelig, sier hun.

Ap: Ikke styringsflertall for noe annet

Leder av Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, sier til DN at den parlamentariske situasjonen forblir den samme selv om byrådet må gå av.

– Forholdet i bystyret endrer seg ikke, det er sammensatt på samme måte som i dag. Det er, slik jeg kan se, ikke styringsflertall for et annet byråd enn det vi har hatt, sier Jacobsen.

– Venstre meldte seg til tjeneste i Klassekampen i dag. Hva syns du om det?

– Venstre har opptrådt på samme måte som Rødt her, og kastet byrådet. Jeg synes ikke det var noen inviterende toner fra Venstre. De har også lagt frem et revidert budsjett som går i en annen retning enn det byrådet og bystyreflertallet har pekt på, så jeg klarer ikke se at det kan være noen god løsning, sier Jacobsen.

– Hva syns du om at dette skjer midt under en pandemi?

– Det er jo ikke en optimal situasjon, men det styrer man ikke. Nå må vi håndtere det på en god måte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.