DN Magasinets dokumentar om boligkjøp i regi av Oslo kommune ble heftig debattert under bystyremøtet i Oslo onsdag.

For snart to uker siden skrev DN første sak om at Oslo kommunes foretak Boligbygg har kjøpt eiendom for over 220 millioner kroner direkte fra konkursgjengangere.

Det er den svenske snekkeren Carl Thomas Andersson og hans partnere som har solgt 51 leiligheter direkte til Boligbygg. Salgene har gitt dem en fortjeneste på rundt 60 millioner kroner.

– Saken er, som dere sikkert har sett, under opprulling, og den ser ut til å være meget alvorlig. Jeg vil komme til bunns i denne saken, sa Geir Lippestad (Ap), byråd for næring og eierskap i Oslo kommune til bystyremedlemmene.

En sammenstilling DN har utarbeidet viser at Oslo kommune totalt har gjort direktekjøp for minst 676 millioner kroner i perioden fra mars 2016 til august 2017.

– Største skandalen vi har sett?

Høyres Øystein R. Sundelin åpnet første spørsmål i spørretimen om boligsaken. Han var klar i sin tale:

– Potensielt sett står vi overfor den aller største skandalen vi har sett, med det største misbruket av fellesskapets og skattebetalernes midler vi har opplevd.

Boligkjøpene er en del av det såkalte Tøyen-forliket der Boligbygg fikk i oppgave å kjøpe inn kommunale leiligheter på Oslos vestkant.

Boligbygg skulle etter planen kjøpe eiendom for 1,9 milliarder kroner i løpet av en fireårsperiode.

– For meg er det viktig å gjøre det som er mulig for å sikre kommunens verdier og avdekke eventuelle tap som senere må forfølges, sa Lippestad.

Økokrim har innledet etterforskning av boligkjøpene til kommunen etter at Oslo kommune selv anmeldte saken til Økokrim.

Gevinst

– Hvordan er det mulig at det som er hevdet og påstått i Dagens Næringsliv kan skje?, spurte Carl I. Hagen fra Frp under spørretimen.

Han ville ha svar på hvem som hadde godtatt at Boligbygg kunne gjøre direktekjøp fra selger uten noen budrunde.

– Hvordan det er mulig? Det vi vet per nå er at det er en innleid konsulent som er blitt siktet for grov økonomisk utroskap mot Oslo kommune og Boligbygg. Har man gode nok rutiner for å hindre at man blir lurt? Det er det vi nå må komme til bunns i, svarte Lippestad, som altså er byråd for næring og eierskap i Oslo kommune.

Den siktede er en av Boligbyggs mest rutinerte boligkjøpere, Geir Fredriksen (46). Hans forsvarer uttalte til DN tirsdag at Fredriksen stiller seg totalt uforstående til siktelsen.

I ett av tilfellene kunne kommunen ha sikret seg en bygård for 60 millioner kroner. I stedet valgte kommunen å kjøpe av snekker Carl Thomas Andersson og hans partnere for 93 millioner kroner.

Det kommunale foretaket har fått hard kritikk for manglende rutiner etter at handlene ble avdekket. Det mangler takster, eposter og annen dokumentasjon som forklarer hva som har foregått i transaksjonene.

Kvittet seg med styrelederen

Mandag denne uken valgte byråd Geir Lippestad å skifte ut Boligbyggs styreleder Jan-Erik Nielsen.

Den nye styrelederen er Stig L. Bech, som ble satt inn med umiddelbar virkning. Det kom også inn et nytt styremedlem, Steinar Maningen.

Nielsen er partner i Dalan advokatfirma, og har blant annet erfaring som partner fra advokatfirmaet Haavind og som forvaltningsdirektør i Obos.

Morten Steenstrup fra Høyre tok også ordet under spørretimen. Han ville ha mer detaljer om hvorfor Lippestad hadde valgt å bytte ut styrelederen i Boligbygg, og viste til at Lippestad tidligere hadde latt den foregående styrelederen informere finanskomiteen i Oslo kommune om saken.

På spørsmål om tillit til den avgåtte styrelederen, svarte Lippestad følgende:

– Det jeg er opptatt av er at et styre til enhver tid i en så alvorlig sak informerer meg fortløpende. Det har jeg lagt vekt på med et nytt styre. Det er avgjørende for at jeg har tillit til styreleder.

Steenstrup var konkret ute etter om Lippestad hadde mistet tilliten til den foregående styrelederen.

– Jeg har tillit til styreleder helt til jeg ikke har tillit til styreleder, sa Lippestad og la til:

– Jeg har etablert et styre som jeg nå har stor tillit til vil løfte enhver stein.(Vilkår)

Krangler med varaordfører om hyttekjøp
Bjørn Waatwik har brukt åtte år på rettssaker etter at han kjøpte hytte av varaordføreren.
01:09
Publisert: