Tirsdag ble Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde irettesatt av stortingspresidenten fra eget parti, da han brått avbrøt en utveksling med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i protest.

Tybring-Gjedde gikk etter at statsråden blant annet uttalte at han har et «problemfokus» i en diskusjon om kvoteflyktninger. Stortingsrepresentanten forlot salen, før han senere kom inn igjen og tok ordet for å si at han reagerte på det han beskrev som sårende beskyldninger.

Nå får DN bekreftet fra en rekke kilder i Frp at det i flere ganger har vært lignende opptrinn på Fremskrittspartiets interne gruppemøter på Stortinget. Historien om hans oppførsel fra DNs kilder strekker seg over de siste ti år.

En av dem som bekrefter Tybring-Gjeddes oppførsel er tidligere nestleder Per Sandberg, som satt på Stortinget med ham i en rekke år.

Ikke overrasket

– Ingen bør være overrasket over Tybring-Gjedde, men nå har han flyttet oppførselen over i stortingssalen. Hva blir det neste? Slik han opptrådte i salen, har vi i Frp opplevd en rekke ganger internt, sier Sandberg, som i dag er pubeier i Halden.

– Hvordan taklet ledelsen det?

– Flere har prøvd å samtale med han, men det nytter ikke. Tybring-Gjedde er ekstremt sårbar, men har ikke evne til å se at han sårer andre, sier den tidligere statsråden.

Sandberg, som selv ikke er ukjent med å bruke sterke ord, ble i 2013 trukket frem av Tybring-Gjedde som viktig i partiledelsen. Forholdet mellom de to har senere forverret seg.

I 2018 kom Tybring-Gjedde med kraftig kritikk av daværende fiskeriminister Sandberg, for hans mye omtalte Iran-tur med kjæresten Bahareh Letnes. Sandberg svarte med å angripe stortingsrepresentanten i sin bok om saken.

Krasse angrep

Nå bekrefter Sandberg beskrivelsen DN har fått fra flere kilder i Frp: Tybring-Gjedde har ved en rekke anledninger tatt ordet på gruppemøtene og gått til krasse angrep, enten på partikolleger eller i forbindelse med uenighet om politiske saker. Deretter har han forlatt møtet umiddelbart, før noen har fått tatt til motmæle.

Det har ifølge DNs kilder blant annet dreid seg om innvandrings-, forsvars- og sikkerhetspolitikk og hvordan andre i partiet har uttalt seg. Tilbakevendende temaer har vært faren for å miste Frps identitet, kompromisser med Høyre, knefall for småpartiene og utfall mot den liberale fløyen i Frp.

Enkelte ganger har han blitt overtalt til å sette seg ned igjen idet han har vært i ferd med å forlate møtet, men ofte har han bare gått i protest.

Jensen vil ikke kommentere

DN har spurt Frp-leder Siv Jensen om en kommentar til Sandbergs uttalelser og DNs kildeopplysninger.

– Jeg kommenterer ikke interne forhold, skriver hun i en epost.

Tybring-Gjedde ønsker heller ikke å kommentere DNs opplysninger.

– Jeg forholder meg til partiets vedtekter og kommenterer ikke fra interne møter, skriver han i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.