– Jeg blir ikke beroliget av brevet i seg selv. Jeg avventer til Meyer selv kommer med konkrete forslag om hva omorganiseringen og nye modeller innebærer i praksis.

Det sier påtroppende sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad etter å ha lest brevet som administrerende direktør Christine B. Meyer i Statistisk sentralbyrå (SSB) nylig sendte til Finansdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet, med kopi til Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU).

Høstet en storm av kritikk

SSB-sjef Christine Meyer har høstet en storm av kritikk etter en intern evaluering av kvaliteten på SSBs forskning.

I starten av januar i år fikk Meyer overlevert en rapport fra et internt utvalg som har vurdert kvaliteten på byråets forskning. I rapporten kunne hun lese at SSBs målsetning om å levere forskning av høy internasjonal kvalitet, etterleves «kun i begrenset grad».

Hovedkritikken mot forskningsavdelingen er at den ikke leverer tilstrekkelig mange arbeider av topp kvalitet. 

Selv om det finnes flere SSB-forskere med artikler i ledende vitenskapelige tidsskrifter, finnes det også en god del som knapt publiserer noe som helst.

Kuren utvalget foreslår er drastisk: Antall forskere bør kuttes ned fra 80 til 25–30 stykker. De gjenværende vil måtte tåle adskillig tøffere krav enn i dag. Til gjengjeld skal de få høyere lønn.

Protestene har ikke latt vente på seg, og bekymringen strekker seg langt utenfor forskernes egne rekker. Både NHO og LO har hevet seg inn i kampen for å frede forskningsavdelingen.

– Forstår ikke hva som er problemet i dag

Påtroppende sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, sa til Klassekampen at han er «bestyrtet» over at deler av utvalget (professorene Hilde C. Bjørnland og Kjetil Storesletten) foreslår å erstatte SSBs velbrukte makromodell med en mer moderne variant.

All kritikken fra flere kanter har fått SSB-sjefen til å skrive et brev der hun presiserer at en eventuell omorganisering av forskningsavdelingen ikke vil foreta seg noe for å svekke det viktige arbeidet SSB gjør for TBU.

I tillegg skriver hun:

«Hensikten med en eventuell omorganisering vil være å styrke forskningen i SSB for på den måten å sette oss i stand til å oppfylle samfunnsoppdraget for TBU og andre».

TBU er et utvalg som legger frem fakta om lønns- og prisutviklingen i Norge, og som brukes av partene i forbindelse med lønnsoppgjøret.

- Brevet beroliger meg ikke, og akkurat den setningen uroer meg, sier Roger Bjørnstad.

– Hva mener hun egentlig med dette? Jeg forstår ikke hva som er problemet i dag, og jeg er usikker på om de forslagene som har kommet vil bidra til å styrke forskningen, slik Meyer ser for seg, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Som skapt for norske vinterveier
Volvo V90 Cross Country er bilen for deg som vil ha suv egenskaper, uten å måtte ha suv.
01:57
Publisert: